Volledig scherm
De jonge Goudse organist Bas Koster genoot zelf óók van zijn optreden in de Sint-Jan. © Chris Korsten

Jonge organist Bas Koster schildert met noten in de Sint-Jan

DEN BOSCH - Evenals in voorafgaande jaren organiseert de stichting Orgelkring Hendrik Niehoff deze zomer een reeks orgelconcerten in de Sint-Jan. Op dinsdagavond kruipen meestal gevestigde namen achter het indrukwekkende orgel, op zaterdagmiddag zijn het veelal getalenteerde jeugdige organisten die de kathedraal vullen met een breed palet aan klanken.

Een warm applaus viel organist Bas Koster uit Gouda ten deel nadat hij het laatste gedeelte van Sechs Stücke ohne Opuszahl, gecomponeerd door Max Reger, had voltooid. Daarvóór had hij de circa 70 toeschouwers verblijd met stukken van François Couperin, Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy.

Jeroen Bosch
,,Een gigantische mooie ervaring om juist hier te mogen spelen. Dit machtige orgel 'pakt' je helemaal in. Door de aanwezigheid van drie manualen en de vele registers kun je muzikaal gezien alle kanten op. En vanwege de voortreffelijke akoestiek hoor je vervolgens het geluid door de kerk zingen. Terwijl ik speelde, moest ik denken aan Jheronimus Bosch. In feite ben je op deze plek óók aan het schilderen, maar dan met noten", reageerde Koster na afloop van zijn half uur durend concert.

In het dagelijkse leven studeert hij aan het conservatorium in Tilburg, met orgel als hoofd- en piano als bijvak. Als organist is hij in zijn woonplaats met name verbonden aan de (Protestantse) Westerkerk, en in Oudewater-Hekendorp aan de Grote Kerk.

Gevormd
,,Mijn vader, een serieuze hobbyist, heeft me min of meer aangestoken met het virus. Thuis werd er ook veel orgelmuziek gedraaid; dat raakte me. Mijn leermeesters Arie Burggraaf en later Gerben Mourik hebben me op muzikaal gebied voor een belangrijk deel gevormd tot de persoon die ik nu ben", aldus Koster.

Komende dinsdag om 20.00 uur verzorgt de doorgewinterde Theo Jellema een concert in de Sint-Jan.