Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Justitie baalt, Martien R. is vanaf vrijdag weer een vrij man

DEN BOSCH - De 45-jarige Martien R. die volgens justitie al vier jaar een 57-jarige Ossenaar intimideert en afperst, mag vrijdag naar huis. De rechtbank in Den Bosch bepaalde donderdag, zeer tegen de zin van het Openbaar Ministerie, dat er onvoldoende grond is om hem nog langer in voorlopige hechtenis te houden.

Op 13 januari is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De 57-jarige Ossenaar praat met het Openbaar Ministerie over opname in een getuigenbeschermingsprogramma.

In maart van dit jaar werd hij in elkaar geslagen door een kickbokser, eerder werd er brand gesticht bij zijn huis en dat van zijn ouders. Volgens justitie was de naar Herpen verhuisde Martien R., die gezien wordt als de leider van een beruchte Osse woonwagenfamilie, de drijvende kracht achter al die bedreigingen. Advocaat Jan-Heijn Kuijpers noemde dat donderdag volstrekte onzin. ,,Ja, mijn cliënt had contact met de Ossenaar. Maar dat was zakelijk en correct."

'Rode lap op een stier'
Volgens justitie wordt de 57-jarige Ossenaar bedreigd omdat hij bij de politie heeft verteld over de criminele activiteiten van de woonwagenfamilie. Martien R. zelf stelde in een uitvoerig betoog dat zijn naam bij politie en justitie werkt 'als een rode lap op een stier'.

Volgens hem komt dat omdat hij is vrijgesproken van de moord op Hans van Geenen, die in 2008 in zijn auto werd doorzeefd op de A73 bij Nijmegen. Ook een 54-jarige medeverdachte uit Oss mag het proces in vrijheid afwachten. De Berghemse kickbokser die volgens justitie in maart de Ossenaar in elkaar sloeg, kreeg dinsdag te horen dat hij wel in de cel moet blijven tot de strafzaak.