Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Justitie eist celstraffen tegen verdachte Tilburger en Brakelse voor overvallen

* UPDATE 12.17 uur * DEN BOSCH - De officier van justitie heeft maandag tien jaar cel geëist tegen Tilburger Manuel van V., die wordt verdacht van het plegen van overvallen in Tilburg, Baarle-Nassau, Chaam en Bergen op Zoom. Tessa van D. uit Brakel hoorde een celstraf van een jaar eisen. De twee ex-geliefden werden eerder dit jaar in België veroordeeld voor de gruwelijke moord op makelaar Gunther Haagen. 

Van D. en Van V., wiens liefdesrelatie al lang voorbij is, stonden maandag terecht in Den Bosch. De vier overvallen werden gepleegd in de weken voor de moord. Daarbij werden onder meer sieraden en geld buitgemaakt. Soms werd tijdens de overvallen geweld gebruikt. Bij een woningoverval in Baarle-Nassau vielen de verdachten met een pistool en een loden pijp schreeuwend het huis binnen. De bewoonster werd bij de overval aangerand.

De Tilburgse verdachte wilde maandag niets zeggen over de overvallen. ,,Gezien mijn levenslange straf in België zit ik in een uitzichtloze positie. Ik ben hier uit respect voor de rechters, maar heb verder niets meer toe te voegen", verklaarde hij. 

Schulden en drugs
Van D. gaf maandag aan dat ze niet bij alle overvallen is geweest. De Brakelse geeft wel toe dat ze later heeft geholpen bij het verkopen van gestolen goederen. ,,Ik heb ook nog geholpen met het dumpen van een gestolen kluis in het Wilhelminakanaal in Tilburg." Ze verklaarde zelf dat ze de weg kwijt was. ,,Nu vind ik het ziekelijk, echt verschrikkelijk. Ik was totaal niet mezelf, ik leefde in een wereld van schulden en drugs."

De rechtbank doet 26 september uitspraak. 

Moord
Onder invloed van drank en drugs vermoordden de twee op 19 oktober 2011 de Belgische makelaar Gunther Haagen. Met 54 messteken werd de jonge makelaar afgeslacht in een woning in Weelde, net over de grens bij Goirle.

Manuel van V. kreeg levenslang, Tessa van D. werd veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Die straf mag ze uitzitten in Nederland. De Brakelse moet hier 23 jaar de cel in, omdat haar straf is omgezet naar Nederlandse maatstaven. Tijdens de zitting van maandag werd bekend dat ook de Tilburgse veroordeelde zijn straf in Nederland wil uitzitten. Het antwoord op dat verzoek volgt komend jaar. 

Tweets over FROM:renevanderlee AND #rooftocht AND #BD -rt