Volledig scherm
© pixabay.com

'Justitie gebruikt Jip en Janneke-redeneringen in zaak Bossche bende'

DEN BOSCH - De bewijsvoering van justitie tegen de Bosch-Marokkaanse bende rammelt van alle kanten, vindt advocaat Arthur van der Biezen. "'Justitie baseert zich op simpele Jip en Janneke-redeneringen", stelde hij donderdagochtend in de rechtszaal.

Van der Biezen verdedigt verdachte Nabil el A., tegen wie justitie dinsdag 12 jaar cel eiste. Ook tegen 9 andere vermeende leden van de bende werden lange gevangenisstraffen geëist, voornamelijk vanwege een aantal gewelddadige overvallen op hennepkwekerijen.

Mobiele telefoons
Van der Biezen vindt dat justitie 'uit de losse pols' redeneert. Als voorbeeld noemt hij de data van de mobiele telefoons, waaruit het OM meent te kunnen afleiden welke verdachten meededen aan de overval in Almere (2014). "Justitie zegt dat als er druk telefoonverkeer is de verdachten een overval voorbereiden en als de telefoons uitstaan ze die overval uitvoeren. Dat is veel te kort door de bocht."

Van der Biezen is de eerste advocaat die aan de beurt is met zijn pleidooi. De komende dagen volgen de andere advocaten. De rechtbank doet op 14 juli uitspraak.