Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Justitie komt dinsdag met strafeisen tegen elfkoppige Bossche bende

DEN BOSCH - Elf leden van een vanuit Den Bosch opererende bende krijgen vandaag te horen wat voor straffen het Openbaar Ministerie tegen hen eist. Justitie ziet de elf als een criminele organisatie, die drie jaar lang stelend en rovend door het land trok en 'grof geweld' niet schuwde.

Op een enkeling na wonen alle verdachten in Den Bosch. Ze vormden volgens justitie een 'hechte groep'. Behalve het lidmaatschap van een criminele organisatie -waar maximaal zes jaar celstraf op staat- wordt de elf een reeks van misdrijven tenlastegelegd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gewelddadige overvallen op hennepkwekerijen in Almere, Gorinchem en Heerlen, maar ook om een ramkraak bij de MediaMarkt in het Duitse Hannover. Ook zou de bende sommige slachtoffers hebben mishandeld en regelmatig vuurwapengeweld hebben gebruikt. In tal van Brabantse plaatsen pleegde de bende volgens het OM ook inbraken en diefstallen. Vaak ging het daarbij om snelle Audi's, die werden gebruikt als 'werkauto's'.

Requisitoir
De twee officieren van justitie hebben vandaag de hele dag nodig voor het voorlezen van hun requisitoir, waarin ze hun strafeisen bekend maken. Vanaf woensdag is het dan de beurt aan de advocaten, die hun pleidooien mogen houden. De uitspraak van de rechtbank staat gepland voor 14 juli.

Verslaggever René van der Lee doet vandaag verslag vanuit de rechtbank in Den Bosch.