Volledig scherm
Yuri van Gelder na afloop van zijn oefening aan de ringen tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio. © ANP Beeldbank

Karaktermoord Yuri van Gelder is buiten proporties (opinie)

DEN BOSCH - Frank van Geloven is freelance journalist, publicist en auteur. Hij was tot voor kort onder meer media-adviseur van Yuri van Gelder. Hij beheerde de website, nieuwsbrief en het videokanaal van Van Gelder. Tijdens de Spelen in Rio had hij tot en met zondag 7 augustus dagelijks contact met Yuri. Donderdag schreef hij dit opiniestuk.

Ik word al enkele dagen heen en weer geslingerd in de 'affaire Yuri van Gelder'. Omdat ik op de website van Yuri in ‘Team Van Gelder’ als ondersteunend journalist werd vermeld, wisten de media me wel te vinden. Tot uit Duitsland en België trokken ze aan de bel.

Door de hectiek kreeg ik een déjà vu-gevoel. Het deed me denken aan mijn tijd als dagbladjournalist. De mooiste periode uit mijn loopbaan. Maar dit is wel anders. Je moet ineens een wereldwijde affaire mede aansturen. Iedereen wil het naadje van de kous weten en de meesten geloofden niet dat ik ook niet veel meer wist. In ieder geval niet meer kón zeggen. Op basis van routine overleefde ik potentieel hachelijke situaties, zoals dinsdagmiddag live op Radio 1.

Laatste contact
Contact met Yuri is er sinds zondagavond 19.30 uur Nederlandse tijd niet meer geweest. Ja, toen was het voorval al gebeurd (zaterdag- op zondagnacht), maar Yuri repte er niet over in het digitale contact van dat moment. Hij was goedgemutst voor zover je dat uit een Whatsapp-gesprekje kan afleiden. Vol met smileys. 'Opgelucht. Grote Spanning. Maar we zitten in de finale. Volgende week maandag knallen!!!!' Daar kan je maar twee conclusies aan verbinden. Of Yuri heeft de situatie ernstig onderschat. Of TeamNL (Maurits Hendriks en Hans Gootjes) heeft het ernstig overschat.

Naar de waarheid blijft het gissen en speculeren. Ook ik moet het vooralsnog doen met het persbericht van TeamNL en de speculaties in diverse media. Yuri was de afgelopen dagen ook voor mensen uit zijn begeleidingsteam onbereikbaar. Het gat waarin hij terecht is gekomen, is kennelijk een bodemloze put. Ik weet absoluut niet wat er is gebeurd dus houd ik mijn oordeel in tegenstelling tot treinladingen vol zogenoemde 'deskundigen' voor me. Wanneer je niet weet wat er is gebeurd, kun je niet oordelen. Voor heel veel anderen is dat kennelijk geen belemmering, maar dat is nu eenmaal een Hollandse kwaal. We hebben 17 miljoen bondscoaches tijdens voetbaltoernooien. 17 miljoen ploegleiders tijdens de Tour. En nu ook ineens 17 miljoen mensen die zondagnacht in het olympisch dorp kennelijk als vlieg op de muur zaten. 

Geen schoonheidsprijs
De wijze waarop TeamNL het wegsturen van Yuri in het nieuws heeft gebracht, verdient niet de schoonheidsprijs. Amateuristisch, knullig, eenzijdig, stom, gebaseerd op drijfzand. Je mag je bovendien ook afvragen waarvoor Maurits Hendriks in Rio is. Volgens mij ook om de sporters te beschermen. En zeker in het geval Yuri moest Hendriks weten dat Yuri extra aandacht nodig had. Het was namelijk nota bene Hendriks die in 2010 met succes heeft bemiddeld bij het conflict tussen Yuri en de turnbond na het WK in Rotterdam. Maurits kan het dus wel, maar in Rio was hij onverbiddelijk.

Wat er ook is gebeurd, de gevolgen voor Yuri op zowel sportief als persoonlijk vlak, staan in geen enkele verhouding tot een nachtje stappen, een paar biertjes drinken en mogelijk ook wat al te luidruchtig zijn bed opzoeken. Ik zou de topsporters niet de kost willen geven die tijdens evenementen wel eens uit de band springen. Zo meldde Erben Wennemars deze week meer dan eens dat hij zelfs op Olympische Spelen wel eens op stap is geweest en buiten het olympisch dorp nachten heeft doorgebracht. Met wie, dat liet hij in het midden.

Ik heb het tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta trouwens met eigen ogen kunnen constateren. Sporters, nog in competitie, die een glaasje bier dronken in het Holland House. En zelfs met een blikje Heineken in de hand met een papieren wikkel er omheen door het olympisch dorp liepen. Sporters van alle landen. Maar dat leverde geen enkele commotie op. De delegatieleiders knepen de ogen even dicht. Topsporters zijn ook maar mensen. En was het niet Jan Raas die tijdens klassiekers in koers wel eens een bidonnetje met bier achterover sloeg?

Hakblok
Het heeft er ook alle schijn van, dat Maurits Hendriks en Hans Gootjes zich nu pas realiseren wat ze hebben veroorzaakt. Beiden zwijgen tot nu toe namelijk als het graf. Als Yuri in de fout is gegaan, op welke wijze dan ook, dan moeten ze hem daarvoor ter verantwoording roepen. Zonder meer. Maar de vrijwel definitieve karaktermoord die nu is gepleegd, is buitenproportioneel. Een fikse reprimande, ‘huisarrest’ of eventueel een boete was om meerdere redenen beter op zijn plaats geweest.

Voor Yuri zijn de gevolgen dan niet onverbiddelijk. De onrust binnen TeamNL blijft binnen de perken, maar ook Maurits Hendriks en Hans Gootjes komen enigszins in de luwte. Ik durf nu wel te beweren dat beiden intussen enorm veel spijt hebben. Ook zij hebben namelijk hun hoofd op het hakblok gelegd.

Lees nog veel meer olympisch nieuws op bd.nl/rio2016.

Volledig scherm
Yuri van Gelder dinsdag bij een tankstation langs de A2. © ANP