Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk, de nieuwe bisschop Gerard de Korte en burgemeester Ton Rombouts © Chris Korsten

Kardinaal Simonis: 'Brabant heeft De Korte als een messias binnengehaald'

VOORHOUT- Ze hebben in Den Bosch een goede bisschop aan Gerard de Korte. Dat zegt kardinaal Simonis, de man die De Korte in 1987 tot priester wijdde.

"Zo te zien is hij daar in Brabant als een messias binnengehaald. Het is een man van de daad en van helder denken. Een authentieke persoonlijkheid, die zeker zichzelf zal weten te blijven. Iemand ook met een groot sociaal bewustzijn."

Te ingewikkeld
Simonis laat zich er niet over uit of de benoeming van De Korte een vingerwijzing vanuit Rome is. Bekend is dat De Korte en kardinaal Eijk, de opvolger van Simonis, elkaar niet liggen. "Dat is allemaal veel te ingewikkeld om op in te gaan", houdt Simonis de boot af.

De pauselijke nuntius heeft twee keer met Simonis gesproken over de nieuwe bisschop voor Den Bosch. "Ik heb mijn persoonlijke mening gegeven, maar daar kan ik niets inhoudelijks over zeggen. Wel heb ik de nuntius geadviseerd met zoveel mogelijk mensen te spreken."

Zevende hemel
De 84-jarige Simonis woont sinds kort in een zorgcentrum in Voorhout. Tot vorig jaar bracht hij zijn emeritaat door binnen de muren van de Abdij van Mariënkroon, in Nieuwkuijk. "In Brabant verkeerde ik in de zevende hemel. Maar nu zit ik in de achtste, dichtbij mijn geboortedorp Lisse. Net als De Korte ben ik nu eenmaal een Hollander. Voor Brabant lijkt het mij ook niet verkeerd dat iemand aantreedt die wat directer is dan ze daar gewend zijn."