Volledig scherm
De meeste bezwaren werden ingediend tegen de toekenning van huishoudelijke hulp. © Thinkstock

KBO-Brabant: 'Ouderen zijn de dupe van wanbeleid bij gemeenten'

DEN BOSCH - In flink wat gemeenten is wanbeleid gemaakt van de hulp voor thuiswonende ouderen. Dat harde oordeel velt Wilma Schrover, directeur van KBO-Brabant.

Donderdag roept zij in een gastopinie in het Brabants Dagblad gemeenten op om ruimhartiger om te gaan springen met de vernieuwde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ze worden volgens haar daartoe gedwongen door recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep.

Schrover: "Het beroerdste wat nu kan gebeuren is dat gemeenten hun beleid alleen aanpassen voor nieuwe aanvragers en voor mensen met een lange adem die juridische procedures hebben gevoerd. Veel kwetsbare ouderen behoren niet tot die laatste groep, simpelweg omdat ze het doorzettingsvermogen en de durf missen om een juridische procedure tegen hun eigen gemeente te voeren. We moeten echt voorkomen dat er nu weer nieuwe keukentafelgesprekken worden gevoerd, dat mensen nog langer in onzekerheid blijven of dat ze weer via de juridische weg hun recht moeten halen."

​Geld kan het probleem niet zijn, meent Schrover. Over 2015 is een gezamenlijk overschot van 300 miljoen euro op het Wmo-budget.