Volledig scherm
Cor Unum, nu nog gevestigd in de Gruyter Fabriek. © Marc Brink/BD

Keramisch fabrikant Cor Unum niet naar pand Pompen & Verlouw in Den Bosch

* UPDATE 15.50 UUR * DEN BOSCH - Keramisch werkcentrum Cor Unum en meubelontwerpbureau Roderick Vos hebben de plannen stopgezet om in het voormalig Pompen & Verlouwpand aan de Vughterstraat in Den Bosch in te trekken. Beide partijen hebben dat deze week schriftelijk aan de gemeente laten weten.

De gemeente, Vos en Cor Unum waren al maanden bezig om tot een overeenkomst te komen. In februari verklaarde een gemeentewoordvoerder dat dat een kwestie van weken zou zijn. Daarna bleek vooral de financiering van de plannen lastig te zijn.

Gruyter
Roderick Vos verhuisde in februari vanaf het GZG-terrein naar het voormalige Pompen & Verlouwpand. Cor Unum zit in De Gruyter Fabriek en komt daar ruimte te kort. Vanaf eind augustus huurt Cor Unum al extra ruimte in de fabriek. De vestiging van Vos en stichting Cor Unum in het pand van Pompen en Verlouw aan de Bossche Vughterstraat is van de baan nadat Studio Roderick Vos de gemeente heeft laten weten zich terug te trekken uit dit project.

Huurbedrag
Volgens Vos is er op deze locatie geen verdienmodel mogelijk voor hun vorm van nieuwe retail. Dat heeft te maken met investeringen in het gebouw en de daaruit voortvloeiende huurbedragen van de gemeente. De verplichting om een contract van 10 jaar te moeten tekenen is volgens Vos te risicovol. De ontwerpstudio heeft daarom besloten terug te keren naar haar oorsprong in Heusden Vesting en de nadruk te leggen op haar internationale opdrachtgevers. Keramisch fabrikant Cor Unum wil graag betrokken te blijven bij de planontwikkeling rondom het pand van Pompen en Verlouw.

„Studio Roderick Vos en onze stichting zijn twee aparte partijen. Maar voor dit project werden we door de gemeente gezien als een eenheid. Het terugtrekken van Vos heeft een einde gemaakt aan onze gezamenlijke vestiging.” Dat zegt Lotte Landsheer, directeur van stichting Cor Unum. Volgens haar is vestiging van Cor Unum in het pand nog steeds mogelijk met een ander bedrijf. „Maar ik heb nog geen idee met wie.”