Volledig scherm
Met man en macht wordt op het Kerkplein gebouwd aan een tapijt voor Vrede en Gelijkwaardigheid © Chris Korsten

Kerkplein Den Bosch omgetoverd in 'Tolerantieplein'

DEN BOSCH - De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie staat officieel maandag op de kalender. Op het Bossche Kerkplein is die door de Verenigde Naties uitgeroepen dag zaterdag al actueel.

Met verenigde krachten wordt namelijk op deze zaterdag gebouwd aan een immens hartjestapijt voor 'Vrede en Gelijkwaardigheid'. Onder meer doppen, deksels, oude CD's en (vinyl) singeltjes fungeren als bouwstenen, die tezamen een kleurrijk geheel vormen.

"Het is niet de eerste keer dat een dergelijk tapijt binnen de grenzen van de gemeente Den Bosch te bewonderen is. Afgelopen december is in de wijk Maliskamp een enorm tapijt in de vorm van het vredesteken gerealiseerd. De wijkbewoners hebben toen 3 dagen lang samen met vluchtelingen, die waren ondergebracht in de tenten naast het Autotron, aan het project gewerkt", memoreert initiator Marianne van Heeswijk, in het dagelijkse leven werkzaam als beeldend kunstenaar. "In 2010 ben ik begonnen met het verzamelen van het materiaal, dat dus tijdens meerdere gelegenheden een symbolische betekenis kan uitdragen."

In de persoon van dominee Peter van Helden vond ze een belangrijke medestander om nadere invulling te geven aan de happening. Ook RADAR, een bureau vóór gelijke behandeling en tégen discriminatie, is bij de organisatie betrokken.

De manifestatie duurt tot plusminus 17.00 uur. Er is onder andere nog een optreden van vrouwenkoor Sirenen onder leiding van Ingrid van Rooij geprogrammeerd. Binnen in de Grote Kerk toont Rinka van Ipenburg haar vaardigheden op de piano. Diverse Syrische vluchtelingen dragen middels de bereiding van linzensoep eveneens hun steentje bij.

Enkele lokale politici, onder wie raadslid Patrick Leenders van GroenLinks, zijn ook van de partij. "Mooi is dat iedereen die dat wil, kan meebouwen aan het tapijt. Dit initiatief bevordert ontegenzeglijk de solidariteit tussen individuen", aldus Leenders.

Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
Dominee Peter van Helden is een van de initiators van de happening © Chris Korsten
Volledig scherm
Eefje Vonken van RADAR, het bureau dat eveneens bij de organisatie betrokken is © Chris Korsten
Volledig scherm
Rinka van Ipenburg © Chris Korsten