Volledig scherm
Controle paardentrailer in Rosmalen. © Koen Verheijden

Keuring in Rosmalen brengt onveiligheid paardentrailers aan het licht

ROSMALEN - Duizenden euro's geven paardenbezitters jaarlijks uit aan hun geliefde dieren. De aanhangers waarmee ze hun ziel en zaligheid vervoeren, zijn de sluitpost van de begroting, blijkt uit een keuring van brancheorganisatie Bovag in Rosmalen. Ze rammelen, letterlijk, aan alle kanten.

Twee keurders, die bij een wedstrijd in Rosmalen 54 trailers controleren, komen slechts 9 voertuigen tegen die in orde zijn. In de meeste gevallen zijn de banden versleten, soms kunnen de keurders een nagel in de scheuren zetten - zo diep zijn ze.

Daarnaast zijn er ook veel problemen met de breekkabel, de aanlooprem en is bij 13 aanhangers de vloer rot. "Ongelooflijk'', oordeelt Tom Huyskens namens de Bovag. "Als je ziet hoeveel geld en liefde deze mensen in hun dieren steken, maar tegelijkertijd merkt dat hun wagens in veel gevallen onveilig zijn.''

Verplichte keuring
Anders dan in België en Duitsland bestaat er in Nederland geen verplichte keuring voor aanhangers, maar de politie kan wel boetes opleggen. Vrijwel alle trailereigenaren in Rosmalen pleiten wel voor zo'n verplichte keuring. "Soms zie je paarden die vreselijk vervoerd worden'', zegt Will Reijrink uit Diessen, die vaak met zijn kleindochters Manoek en Lonne naar concoursen gaat.

"En heel gek: we spreken elkaar daar helemaal niet op aan in dit wereldje. We letten op alles rond die paarden, praten onderling over niets anders. Behalve over de aanhangers, daar gaat helemaal geen aandacht naar uit.''

Lees in het Brabants Dagblad van dinsdag 14 juni meer over onveilige paardentrailers.