Volledig scherm
Klas B1D van het Bossche Sint-Janslyceum in jubelstemming © Chris Korsten

Klas B1D van Sint-Janslyceum Den Bosch is altijd present

DEN BOSCH - Klas 1B van het Sint-Janslyceum, een uit 26 leerlingen bestaande brugklas voor atheneum en gymnasium, kent een extreem hoog aanwezigheidspercentage van 99,8 procent. Zij werden donderdag beloond met een taart op de dag van de leerplicht.

Nog géén minuut heeft de 13-jarige Willem Bluyssen uit Den Bosch gedurende dit schooljaar van de lesprogramma's hoeven te missen. "Ik wil graag goede cijfers halen, en dat kan alleen als je alle lessen van het begin tot het einde volgt", vertelde hij met zichtbare trots. En hij is lang niet de enige leerling van de klas met een dergelijke status. "We stimuleren elkaar, dat scheelt! Het wordt over het algemeen niet gewaardeerd om te spijbelen of om te laat te komen."

Ondanks dat was bij de leerlingen de verrassing groot toen leerplichtambtenaar Anne-Marie van der Zee met een grote taart kwam aanzetten. "Jullie hebben deze taart echt verdiend. Als jullie zo doorgaan, kom ik volgend jaar terug", reageerde Van der Zee.

"Het is een hardwerkende en gehoorzame groep. Dat zie je vaak bij brugklassers, maar deze groep scoort in dat opzicht opvallend hoog", concludeerde mentor Mara Leerdam.

Tijdens de Dag van de Leerplicht wordt stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het doel is om de leerplicht bij leerlingen, ouders, leerkrachten en overige betrokkenen onder de aandacht te brengen, als extra stimulans om de schooluitval zoveel mogelijk te beperken.