Volledig scherm
De liederen werden zowel individueel als groepsgewijs ten gehore gebracht © Chris Korsten

Kleinkunst van 'Leuk is anders' is wel degelijk leuk

DEN BOSCH - Het theater-en kleinkunstgezelschap 'Leuk is anders' uit Den Bosch en omgeving heeft zaterdagavond in Podium Azijnfabriek voor een volle zaal de vocale voorstelling Hotel IJdele Hoop op de planken gebracht. Met ditmaal het menselijk onvermogen als centrale thema.

Een complete rollercoaster van ellende daalde neer op het publiek, dat de teksten met een sterk fatalistische inslag overigens wel kon waarderen. In totaal kwamen 23 liedjes voorbij. Ze gingen veelal over mooie plannen die -na veel vijven en zessen, en na veel gedoe en gehannes- uiteindelijk toch niet lukken.

Onderwerpen
De ene keer nam een individueel lid een lied voor zijn of haar rekening, de andere keer gebeurde dat groepsgewijs. Maar telkens was het muzikaal leider/coach/regisseur Huibert Wilschut(38) die op de piano zijn 'pupillen' begeleidde. "Dit is nu in feite onze vierde muzikale voorstelling. In het eerste jaar hebben we voor het thema 'de dood' gekozen, het jaar erop voor 'trouw zijn' en vorig jaar voor de 'vleselijke woning' oftewel het menselijk lichaam. Stuk voor stuk boeiende onderwerpen. De verhalen zitten bijna altijd in bestaande liedjes opgesloten. Het tegemoetkomen aan de juiste toonhoogtes vind ik duidelijk ondergeschikt aan de emoties en de wijze van 'vertellen'. In mijn optiek is daarom een beetje vals zingen helemaal niet erg", lichtte Wilschut toe.

Smartlappenkoor
Leuk is anders is een jaar of 5 geleden ontstaan, eigenlijk na het uiteenvallen van het smartlappenkoor De Witte Rozen. "Enkele leden wilden graag verder, maar dan op een andere manier. Vervolgens is het balletje deze richting op gaan rollen", aldus Wilschut.

Het gezelschap bestaat momenteel uit 7 personen met een opvallend zelfverzekerde uitstraling: José Baks, Willem Buijs, Mildred Huijgens, José Jansen, Ien de Jong, Momo Stibbe en Rinus Sliphorst.

Zondagmiddag om 15.00 uur is er op dezelfde locatie een herkansing voor degenen die de performance gemist hebben.

Volledig scherm
Het uit 7 leden bestaande theater- en kleinkunstgezelschap Leuk is anders © Chris Korsten
Volledig scherm
Muzikaal leider Huibert Wilschut © Chris Korsten