Volledig scherm
Het pand in de Vughterstraat, waar Oerwoud in trekt © Bart Gotink/BD

Koffiedrinken onder een bananenplant: stadstuinwinkel en healthcafé Oerwoud start in pand Mieters

Do 1 sept. Als het maar met groen te maken heeft, is de kortste samenvatting van wat Bregje Geurtsen and Larisa Versluis willen starten in het pand waar voorheen Mieters zat aan de Vughterstraat. Kamerplanten, tuinspullen, plantenhangers en boeken over tuinieren, maar ook faitrade koffie, verse kruidenthee en vegahapjes in het cafégedeelte.

Door Bart Gotink

Als alles volgens plan verloopt opent in oktober Stadstuinwinkel en health café Oerwoud haar deuren in de Vughterstraat. Als één van de eerste in Den Bosch, aldus Versluis. Naast de spullen en planten voor in de tuin of in huis, wordt in het cafégedeelte enkel eten en drinken van biodynamische boeren of uit eigen tuin geserveerd. Ook eten en drinken to go is mogelijk. 

Crowfunding
Met crowdfunding wordt komende weken geprobeerd een startkapitaal te vergaren. ,,Hoeveel we precies nodig hebben, vertellen we later", aldus Versluis. Komende weken wordt het pand nog wat opgeknapt. 

Mieters
Geurtsen en Verlsuis zijn al met de buren in gesprek geweest om hen gerust te stellen na het vertrek van Mieters, in de hoop dat ze met een schone lei kunnen beginnen. Mieters, een koffie- en vintagezaak en cultuurpodiumpje, vertrok een paar weken geleden uit het pand na de vele klachten uit de buurt. Vooral het gebruik van de tuin voor poëzieavonden was de buren een doorn in het oog. De tuin zal daarom ook niet gebruikt worden voor horeca, zo hebben de twee besloten. In plaats daarvan komt daar een groentetuin. ,,We hebben een aantal afspraken gemaakt en willen zo transparant mogelijk zijn naar de buurt over wat we hier organiseren. Daar hebben we vertrouwen in."

Yoga en workshops
Bijna alles in het pand is te koop. ,,Bijvoorbeeld ook de vintage meubelen die onderdeel vormen zijn van het interieur", aldus Versluis. ,,Zoals die leuke Pauwenstoel waar je ook een kopje koffie in kan drinken." Naast de verkoop zullen er ook yoga en meditatieworkshops en creatieve workshops worden gegeven in het pand. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld om een workshop Macramé, het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. Of om een avond over koken met groen", zo noemt Versluis een aantal voorbeelden.

Volledig scherm
© Oerwoud
Volledig scherm
Larisa Versluis van Oerwoud, binnenkort in de Vughterstraat