Volledig scherm
Opa Jan van Boekel, de vierde Jan van Boekel die de kolenhandel leidde, samen met zijn broer. © Persbureau Het Zuiden

Kolenhandel Van Boekel hield Den Bosch warm (video)

DEN BOSCH – Eens reden aan de Copernicuslaan in Den Bosch West treinen en wagens met steenkool af en aan. Nu werken er kunstenaars. Hun ateliers in de DMT-loods maken volgende maand plaats voor nieuwbouw in de wijk Boschveld. Daarmee verdwijnt een van de laatste sporen van het ooit bloeiende Van Boekel Brandstoffen.

Bob van Boekel (Den Bosch, 1948) vraagt in zijn film ‘Toen stopten de schoorstenen met roken’ aandacht voor dat stuk jonge Bossche geschiedenis. Vier generaties Van Boekel hielden Den Bosch zo’n 115 jaar warm, vooral met steenkool, maar ook met turf en later met olie. Het bedrijf groeide na de oorlog voorspoedig zodat het in 1951 een nieuwe opslag liet bouwen aan de Copernicuslaan in Boschveld. Na de vondst van aardgas bij Slochteren was het snel voorbij met de kolenhandel.

Van Boekel gebruikte voor zijn film opnamen die zijn vader als amateurfilmer maakte bij de bouw in Den Bosch West. Die beelden hebben zo’n zestig jaar op zolders gelegen voor Van Boekel ze in handen kreeg.

Volledig scherm
Kolen belandden via een transportband bovenop de berg. © Bob van Boekel
Volledig scherm
Twee oude tramstellen uit Rotterdam dienden bij de bouw van de nieuwe opslag tot tijdelijk kantoor. © Bob van Boekel