Volledig scherm
© RGB Stock

Kou uit de lucht rond herdenking monument in Den Bosch

DEN BOSCH - Mede door bemiddeling van de gemeente Den Bosch is de kou uit de lucht tussen de stichting Gedenkteken Indiegangers ‘s-Hertogenbosch en Ontmoetings Centrum Ouwestomp Vught Den Bosch. ,,Gelukkig”, zegt Jeroen Stam van Ouwestomp. ,,Een goede aanpak”, zegt Dirk van Zuidam namens de stichting Gedenkteken Indiegangers ‘s-Hertogenbosch.

De stichting hield vorig jaar voor het laatst bij het monument aan de Zuiderparkweg een bijeenkomst met nabestaanden van de 37 Bossche ‘jongens’ die sneuvelden in Nederlands-Indie. Ouwestomp zet op 27 augustus de herdenking voort en klopte zoals het Brabants Dagblad onlangs meldde tevergeefs bij de stichting aan om informatie van nabestaanden.

Pijnlijk
,,Dat de nabestaanden ons die informatie hebben gegeven wil niet zeggen dat zij het direct goed zouden vinden als anderen die informatie krijgen”, zei Van Zuidam zaterdag in het Brabants Dagblad. Naar aanleiding hiervan heeft Jan de Wit, medewerker van de gemeentelijke afdeling kabinetszaken, contact gezocht met de stichting en het Veteranen Ontmoetings Centrum Ouwestomp Vught en Den Bosch.

De Wit, jarenlang berokken geweest bij de herdenking, zegt het standpunt van de stichting te begrijpen. Volgens hem wil de gemeente ‘pijnlijke aanschrijvingen’ van inmiddels overleden nabestaanden voorkomen. De stichting heeft de gemeente inmiddels laten weten waar de nabestaanden (mogelijk nog) wonen.

Na controle door de afdeling burgerzaken heeft de gemeente deze week een brief gestuurd naar de nabestaanden. In de brief staat dat er ‘ongewild wat spanning’ is ontstaan tussen de stichting en Ouwestomp. Ook wordt de nabesaanden in overweging gegeven om telefonisch of via e-mail contact op te nemen met Ouwestomp.