Volledig scherm
Krakers voor de pedagogische academie in Den Bosch vóór de ontruiming in 1983. © Bart Liebregts

Krakers als beschermers van Bossche monumenten

DEN BOSCH – Den Bosch koestert vele monumenten. Dat zouden er een stuk minder zijn geweest zonder de kraakbeweging die in de jaren zeventig en tachtig. Krakers zochten woonruimte en betrokken vaak leegstaande monumentale panden. Zo werden ze onbedoeld monumentenbeschermers.

De rol van de kraakbeweging is bijna net zo belangrijk als die van Jan van der Eerden en Hein Bergé. Zij gelden als de redders van monumentaal Den Bosch, zegt oud-raadslid en publicist Frans van Gaal. Met Gertjan van Beijnum, kraker van het eerste uur van de Paap, werkt hij aan een tentoonstelling over de in de jaren zeventig en tachtig actieve Bossche kraakbeweging.

Daarmee haken zij in op Open Monumentendag, die dit jaar als thema heeft 'Iconen en symbolen'. „De krakers van toen zijn net als Bergé en Van der Eerden iconen van het Bossche monumentenbehoud”, zegt Frans van Gaal.

Voorkomen
Krakers voorkomen onder meer de sloop van Bossche monumenten als Johannes de Deo aan de Papenhulst, het Redemptoristenklooster in de Josephstraat, de voormalige Rijks-HBS aan de Hekellaan, het Claraklooster in de Clarastraat, de vroegere Bank van Lening in de Schilderstraat en het klooster Jan Baptist in de Sint-Jorisstraat.

De tentoonstelling Krakende Iconen is te zien in de Knillispoort in Den Bosch. De expositie is geopend op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 11 september van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 10 september is er tevens een rondetafelgesprek over de kraakbeweging, tussen 14.00 en 15.30 uur.

Lees donderdag 9 september het verhaal over krakers die erfgoed redden in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.