Volledig scherm
Maartje Krekelaar

Krekelaar heeft de knop omgezet

DEN BOSCH - Het leven van Maartje Krekelaar, hockeyster van HC Den Bosch, zit al ruim anderhalf jaar vol veranderingen. De komende maanden hoopt ze een plekje in de Oranje-selectie voor de Olympische Spelen te veroveren.

Keek de 20-jarige Udense in de zomer nog uit naar het jeugd-WK in Chili, sinds haar debuut in het Nederlands team tijdens de Hockey World League mag ze hopen op de race om een gouden medaille in Rio. „Bizar. Het was mijn doel om na Rio een plekje te veroveren. Ik verwachtte het nu echt nog niet.

Zelfs niet toen Alyson Annan, haar coach bij Jong Oranje, de nieuwe bondscoach werd. „Ik zei bij haar afscheid nog dat ik het jammer vond dat we niet samen naar het WK gingen. Twee dagen later belde ze me en ik dacht: ze zal wel vragen hoe de training is gegaan. Zelfs toen ze zei: ‘ik heb leuk nieuws voor je’, drong het niet tot me door dat ze me uitnodigde.”

Fuck it-knop

Dat ze in Rosario tussen de wereldtop stond, had ze niet alleen aan Annan te danken. Krekelaar, of ‘Kreek’ zoals ze genoemd wordt door intimi, maakte in korte tijd een enorme ontwikkeling door.„Lidewij (Welten, red.) zei vorige week op trainingskamp in Singapore nog: ‘Godsamme, wat ben jij gegroeid het afgelopen anderhalf jaar.’ Dat doet me ontzettend goed om dat van haar te horen.”

De progressie die ze boekte begon bij het omzetten van de ‘fuck it-knop’, zoals ze het zelf omschrijft. „Ik zat nooit echt lekker in mijn vel in de jaren hiervoor. Steeds was ik bezig me bijzaken en twijfelen.” Even zat ze zelfs in dubio over haar hockeycarrière. „Ik wilde wel door met hockey, maar twijfelde of HC Den Bosch wel bij mij paste.” Meer fitnessen, hardlopen en af en toe een schop onder haar kont van vriend Anwar Tuithof, voetballer bij hoofdklasser sv TOP, gaven haar meer zelfvertrouwen.

Lees een uitgebreid interview met Maartje Krekelaar in de olympische serie 'Bestemming Rio' in Brabants Dagblad van donderdag 28 januari.