Volledig scherm
Het bedreigde dierenparkje in Engelen. © Angela van den Dungen

Kritiek op bezuinigingen kinderboerderijen in Den Bosch

DEN BOSCH - Gerard Hermans, voorzitter van de Vereniging van Rosmalense en Bossche Kinderboerderijen, vreest dat de continuïteit bij dierenparken, kinderboerderijen en dierenweides in Den Bosch ‘ernstig in gevaar komt’ als de gemeente het adviesrapport volgt dat onlangs is geschreven door Wieke Wijnen.

Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat een onafhankelijke stichting uitkomst zou kunnen bieden bij een bezuiniging van 100.000 euro. Er zou één stichting kunnen komen. Maar volgens Hermans bestaat er weinig animo bij vrijwilligers om toe te treden tot het stichtingsbestuur.

Vergoeding
In ruil voor de overdracht van gemeentelijke dierenparken, waaronder het Prins Hendrikpark en de Ploossche Hof, krijgen de parken in navolging van de reeds verzelfstandigde initiatieven een jaarlijkse subsidie in de vorm van een beheervergoeding. Op dit moment bedraagt die vergoeding voor elk dierenpark 1.750 euro, terwijl kinderboerderijen 7.500 euro ontvangen.

,,In beide gevallen is dat absoluut ontoereikend om alle kosten te dekken. Het zijn belachelijke bedragen”, zegt Robin van Eeuwijk, vrijwillig beheerder van dierenpark Maliskamp. ,,Alleen al aan voer en hooi trekken we een slordige 4.000 euro per jaar uit. Dan heb ik het nog eens niet gehad over de woz-belasting, de verzekeringen, de kosten voor gas, water en licht, het onderhoud en niet te vergeten de noodzakelijke inentingen en andere medische kosten.”