Volledig scherm
Frank Willems tussen de poster (links) en het schilderij 'French Windowlovers' voor ArtiBosch 2016. © Peter de Bruijn

Kunstenfestival ArtiBosch houdt jubileumfeestje noodgedwongen bescheiden

DEN BOSCH – ArtiBosch had dit jaar geen extra potje voor de jubileumeditie. Dat zegt interim-voorzitter Ellen Elemans van het kunstenfestival dat zaterdag en zondag voor de 40ste keer in Den Bosch werd gehouden. Volgens de tijdelijke voorzitter vloeide veel geld naar projecten die in het kader van het Jeroen Boschjaar overal in de stad werden en worden georganiseerd.

,,We wilden een deel van het jubileumprogramma met zang, dans, theater, muziek en poëzie op het Sint Janskerkhof achter de kathedraal houden”, aldus Elemans. ,,Daar is ArtiBosch veertig jaar geleden ook begonnen. Daar was helaas geen geld meer voor.”

ArtiBosch wil ook jonge kunstenaars een podium bieden. Die kunstenaars exposeerden hun werk in ‘Bij Katrien’ aan de Triniteitstraat. ,,We maken werk dat meer is gericht op jongeren”, aldus Frank Willems. Ik denk dat onze kunst ouderen minder aanspreekt.” Willems ontwierp de poster voor ArtiBosch. ,,Supergaaf om je poster overal in de stad te zien hangen”, zegt hij.

Verleiding
Het thema ‘verleiding’ sloot dit jaar aan bij het Jeroen Bosch jaar. Bezoekers werden verleid om in kunstkijkdozen te kijken of te schilderen met vloeibare chocolade. ,,Er ligt een soort drempeltje bij de bezoekers”, zegt Manon Beernink (Loca Lola) van Choca Loca die de mensen probeert te verleiden. ,,Mensen zijn wat terughoudend en verlegen. Dat verwacht je niet van een Bosschenaar.

Teuntje (9) en Wies (7) uit Sint-Michielsgestel waren na ruim twee uur de eersten die een chocoladetekening maken. ,,Ik maak een hond”, zegt Teuntje. Zusje Wies kwakte de chocola op het witte ‘doek’. ,,Wat het is? Vuurwerk”, zegt ze na even nadenken.

Volledig scherm
Lekker schilderen met chocolade. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Bezoekers werden onder meer verleid met kunstkijkdozen. © Peter de Bruijn