Volledig scherm
Natuurgebied het Bossche Broek in Den Bosch.

Landkunstexpositie afgelast in het Bossche Broek

DEN BOSCH - Een landkunstexpositie van kunstwerken in het Bossche Broek is op het laatste moment afgelast. Het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) zou vanaf aanstaande vrijdag tot 13 november kunstwerken van negen kunstenaars in het Bossche Broek exposeren. Dat zou gebeuren in samenwerking met Staatsbosbeheer en Erfgoed Brabant.

In het natuurgebied stonden speciale wandel- en fietsroutes langs de kunstwerken gepland.

De kunstenaars lieten zich inspireren door de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie, een eeuwenoud verdedigingswerk dat bestaat uit vestingsteden waaronder Den Bosch en Breda, forten en schansen, sluiscomplexen en onder water te zetten gebieden.

Bezwaren
Naar verluidt heeft de stichting tot bescherming van het Bossche Broek bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de expositie. De stichting vreest dat de expositie schadelijk zou zijn voor de natuur. Dezelfde stichting maakte enkele jaren geleden met vergelijkbare bezwaren succesvol bezwaar tegen een veldrit die in het Bossche Broek zou worden gehouden.

„We respecteren de bezwaren tegen de expositie en zien er daarom vanaf”, aldus een woordvoerster van het bkkc maandagmiddag. Volgens haar wordt de expositie mogelijk volgend jaar op een andere locatie gehouden.

Lichtshow
Onlangs meldde het Brabants Dagblad dat onder meer de Bossche afdeling van IVN en natuur- en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant bezwaar maken tegen een lichtshow Waterlicht met stoommachines en ledlampen dat in december is gepland in het Bossche Broek.

Sinds 2008 is het verboden om grootschalige evenementen te organiseren in het Bossche Broek. Het moet onder meer reeën, vleermuizen en planten als moeraszeggen en veenpluis beschermen.