Volledig scherm
Woningmarkt.

Leegstand in Brabant: 2530 voetbalvelden

DEN BOSCH - Meer dan twaalf miljoen vierkante meter van de Brabantse winkels, kantoren, bedrijfsgebouwen en boerderijen staat leeg. Ter indicatie: dat staat gelijk aan pakweg 2530 voetbalvelden. Of: 91.700 huizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie, die met de toenemende leegstand de strijd aanbindt.

Van de winkels staat nu twaalf procent leeg. Van de kantoren zeventien procent. En van de bedrijfsgebouwen zestien procent. De leegstand van agrarische gebouwen bedraagt nu nog acht procent, maar loopt naar verwachting op tot 25 procent in 2030.

Kritisch bekijken
Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) spreekt van een leegstand 'waar je u tegen zegt'. De provincie wil dat gemeenten hun bouwplannen kritisch tegen het licht houden. In plaats van groene weilanden bebouwen, kunnen zij beter eerst kijken of leegstaande panden een nieuwe bestemming kunnen krijgen.

Volgens een plan dat de provincie vrijdag onthult worden gemeenten daarbij geholpen. De provincie levert bijvoorbeeld kennis en zoekt eventueel mee naar geldpotjes om goede plannen mogelijk te maken. Zo kan de provincie bijvoorbeeld initiatieven steunen van boeren die een gebouw slopen om er een zonneweide te laten verrijzen.