Volledig scherm
Buffalowormen en moriowormen waren er te kust en te keur © Chris Korsten

Liliane City Jungle biedt uitkomst voor liefhebbers van insectenkoekjes

DEN BOSCH - Op dag 3 van Liliane City Jungle worden onder meer liefhebbers van insectenkoekjes op hun wenken bediend. Marian Peters, eigenaar van het in Den Bosch gevestigde bedrijf NGN(New Generation Nutrition), is zelfs op de Parade neergestreken om een bakworkshop 'mueslikoekjes met bugs' te verzorgen.

Schoorvoetend maar tegelijkertijd nieuwsgierig loopt de 10-jarige Anne Hutter uit Engelen langs een bakje vol met kleine levende buffalowormen, ook wel meelwormen genoemd. In feite zijn het de larven van de (zwart glanzende) buffalokever (Alphitobius laevigatus). Ernaast staat een bakje moriowormen (Zophobas morio), die aanzienlijk groter zijn en zich als slangetjes voortbewegen. Beide soorten bevinden zich in een substraat, vermengd met stukjes appel.

Workshop
,,Ik vind de wormpjes eerlijk gezegd toch niet zo eng als ik gedacht had. Ik wil ze graag proeven", reageert de tiener wanneer ze aan het beeld gewend is geraakt. Even later, als haar enthousiasme nóg verder is toegenomen, besluit ze om mee te doen aan de workshop.

Markt
,,De wormen zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Een keer wat anders dan een stukje vlees of vis op je bord. Een supermarktketen heeft ze in 2008 op de Nederlandse markt gebracht, maar aanvankelijk was dat geen succes. Angst voor het onbekende was de hoofdoorzaak. Ik ben ervan overtuigd dat de tijd nu wél rijp is voor een grootschaligere productie", onderstreept Peters. "In de wormen, maar ook in andere insecten, zitten bijvoorbeeld essentiële eiwitten die het menselijk lichaam zelf niet kan aanmaken. Interessant is bovendien dat ze makkelijk te kweken zijn. In de strijd tegen ondervoeding in tal van ontwikkelingslanden zouden ze in de toekomst een prominente rol kunnen spelen. In het kader van het Flying Food Project lopen er al initiatieven met huiskrekels in Kenya en Uganda."

Concept
"Dit is een zéér geslaagde activiteit die perfect past binnen het algehele concept. Mooi om te zien is dat veel kinderen hun angsten en twijfels snel overboord zetten en zich vervolgens openstellen voor iets totaal nieuws", aldus Mechtild Stultiens-Van Straaten, creatief directeur van organisator Artishock Events & Marketing.

Volledig scherm
Marian Peters, eigenaar van het in Den Bosch gevestigde bedrijf NGN © Chris Korsten
Volledig scherm
De Egyptische treksprinkhaan stond in de Liliane City Jungle eveneens model voor culinaire activiteiten © Chris Korsten
Volledig scherm
De 10-jarige Anne Hutter overwon de ene na de andere angst, mede dankzij Mechtild Stultiens-Van Straaten © Chris Korsten
Volledig scherm
De bakworkshop ‘mueslikoekjes met bugs’ mocht op aardig wat belangstelling van met name kinderen rekenen © Chris Korsten