Volledig scherm
Boosters met inhoud zijn er in allerlei variaties. © Chris Korsten

Magic players voeren felle strijd om levenspunten bij De Dobbelsteen in Den Bosch

DEN BOSCH - Spellenspeciaalzaak De Dobbelsteen in de Vughterstraat in Den Bosch vormt elke vrijdag het decor van een enerverend spel. Ditmaal stond een onvervalst toernooitje Friday Night Magic(FNM) Boosterdraft op het menu. De deelnemers aan het befaamde en fantasierijke ruilkaartspel verkochten hun huid zo duur mogelijk.

Magic: The Gathering is een uit 1993 stammend ruilkaartspel dat is bedacht door de Amerikaanse wiskundeprofessor Richard Garfield. Elk spel is een strategisch gevecht tussen krachtige 'wizards'(tovenaars). Iedere speler beschikt in de beginsituatie over twintig levenspunten. Het uitgangspunt is om de opponent(en) door het spelen van kaarten zoveel mogelijk schade toe te brengen, totdat álle levenspunten van de tegenpartij uiteindelijk in rook zijn opgelost.

Nadat de deelnemers hun ‘boosters’ met in totaal 45 kaarten hadden opengemaakt, kon het ‘draften’ beginnen. Toen het doorgeven eenmaal was gebeurd, stond iedereen voor de opgave om een zogeheten deck van minimaal 40 kaarten te bouwen. Met daarbij uiteraard de toegevoegde landen die garant staan voor de noodzakelijke mana(energie). Daarna volgden de onderlinge confrontaties in tweetallen, waarbij het 'best-of-three'-principe van toepassing was. In de meeste gevallen was sprake van een felle strijd.

Verveelt nooit
,,Als leerling van groep zes van de basisschool was ik al verslingerd aan het spel, waarin onder meer toverspreuken voor een verrassend effect kunnen zorgen. Ik ben er nog steeds een grote fan van. Met name het creatieve aspect spreekt me aan. Af en toe doe ik zelfs mee aan grote internationale toernooien. Binnenkort reis ik af naar Lille, waar een Grand-Prix op het programma staat", wist Leo van Gent(29) uit Den Bosch, een van de deelnemers. ,,Het spel lijkt nog even populair als vroeger. Tja, jezelf overgeven aan FNM verveelt eigenlijk nooit", aldus Remy le Blanc, werkzaam bij De Dobbelsteen.

Een verdieping hoger concentreerden andere fanatici zich op het spel Warhammer, op de futuristische variant 40K om precies te zijn.

Volledig scherm
De Dobbelsteen in de Vughterstraat. © Chris Korsten
Volledig scherm
Verschillende spelers waren al schilderend voorbereidingen aan het treffen voor toekomstige games. © Chris Korsten
Volledig scherm
Rowan Juinen(17) uit Drunen gaf op zolder aan enkele jeugdige aspirant-spelers tekst en uitleg over het spel Warhammer 40K © Chris Korsten