Volledig scherm
Aydin C. (l) en zijn advocaat Robert Malewicz © ANP

Malewicz weer advocaat van Aydin C. na uitstel zaak

Nu de webcamzaak is uitgesteld, is Robert Malewicz weer de advocaat van Aydin C. geworden. ,,De inhoudelijke behandeling begint nu naar verwachting in november en heb ik tot die tijd om de verdediging goed op poten te zetten'', laat hij weten aan het ANP.

Het uitstel is noodzakelijk omdat Malewicz de verdediging van zijn cliënt donderdag een dag voor het begin van het proces neerlegde. Malewicz vond dat hij te weinig voorbereidingstijd voor het proces heeft gekregen. De rechtbank wist geen andere advocaat voor C. te regelen. Rechtsbijstand voor hem vonden de rechters wel nodig om door te gaan met het proces.

Webcam
C. (38) is onder meer aangeklaagd voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Ze pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.

Malewicz nam de verdediging een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat. ,,Mijn cliënt steunt deze stap'', reageerde de advocaat donderdag op zijn terugtrekking. ,,Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren.''