Volledig scherm
Het gedenkhoekje in het Theresialyceum © Karlijn Houterman/BD

Man die Loonse Iris van der Landen aanreed in Tilburg krijgt 6 jaar cel

BREDA/TILBURG - De 32-jarige man uit Capelle aan den IJssel die op 12 september 2015 de 14-jarige Iris van der Landen aanreed op de Stokhasseltlaan in Tilburg moet 6 jaar de cel in. De rechter acht doodslag bewezen. Ook krijgt de man een rijontzegging van 10 jaar. 

De Capellenaar reed volgens de rechter met veel te hoge snelheid door rood op het moment dat Iris van der Landen overstak. De 14-jarige scholiere uit Loon op Zand, die leerlinge was aan het Theresialyceum in Tilburg, werd aangereden op de Stokhasseltlaan en overleed aan haar verwondingen.

De rechtbank rekent het de man zeer zwaar aan dat de man een onschuldig meisje uit het leven heeft weggerukt. Het leed dat hij hierdoor bij onder andere haar ouders heeft veroorzaakt is ingrijpend en onherstelbaar', concludeerde de rechtbank dinsdag. De man gaf tijdens de zitting aan dat hij veel spijt heeft van wat er gebeurd is. 

Forse straf
Het is vrij uitzonderlijk dat iemand wordt vervolgd voor doodslag na een verkeersongeluk. In de meeste gevallen oordeelt de rechtbank dat opzet niet bewezen kan worden. In dit geval gaf de rechter aan dat de Capellenaar met zijn rijgedrag de aanmerkelijke kans op het aanrijden van een persoon nam. ,,De verdachte keek wel uit voor andere auto's, maar niet voor zwakkere verkeersdeelnemers", zei de rechter dinsdag tijdens de uitspraak. 

Het OM eiste eerder een onvoorwaardelijke celstraf van 8 jaar tegen de man. ,,De straf lijkt fors, maar is op zijn plaats. De verdachte gebruikte de auto als moordwapen", zei de officier tijdens de zitting 2 weken geleden.

Onderzoek
De man reed volgens onderzoek tussen de 93 en 119 kilometer per uur over de Stokhasseltlaan en zag naar eigen zeggen het rode licht te laat. Eerder op die avond zou hij ook al snelheden van van 173 tot 200 kilometer per uur hebben gereden op onder meer de Dalemdreef. Ook daar reed hij door rood. De man raakte al eerder zijn rijbewijs kwijt wegens zijn rijgedrag.

Verslaggever Erik van Hest twitterde vanuit de rechtbank. Lees het verloop van de zitting hieronder terug.