Volledig scherm
De vlammen kwamen metershoog uit het dak. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Man die ontsnapte uit brandend pand in Den Bosch wilde zelf stroom opwekken

DEN BOSCH - De man die zondagmorgen ternauwernood ontsnapte uit het brandende pand aan de Westwal in Den Bosch is een uitvinder die regelmatig experimenteerde met het opwekken van elektriciteit. Of hij dat ook in het uitgebrande pand deed, is nog onduidelijk.

De man, een 36-jarige Bosschenaar die door sommigen 'de professor’ wordt genoemd, zegt op een sociale netwerkpagina dat hij dankzij zijn paranormale gaven zelf 'energie uit de cosmos' kan halen en die kan omzetten in elektriciteit. Twee jaar geleden werd hij door de gemeente weggestuurd van een veldje bij de Gamma in Rosmalen, waar hij een houten constructie had gebouwd die de 'energie' uit de lucht moest halen. Via via kwam hij vervolgens in het pand aan de Westwal terecht, waar hij met grote regelmaat kwam klussen.

Zelfvoorzienend
De eigenaar van het pand, Rob van Vessem, ligt al vele jaren overhoop met politie en justitie. Als gevolg daarvan werd hij afgesneden van gas en elektriciteit. De 50-jarige ondernemer besloot daarop om zelfvoorzienend te worden: met een aggregaat en grote watertanks voorzag hij in zijn eigen behoeften. Van Vessem zegt dat zijn klussende stadgenoot vaak al om 05.00 uur 's ochtends aan de slag ging in de werkplaats. ,,Maar bij mijn weten was hij daar niet bezig met het opwekken van elektriciteit."

De brand aan de Westwal ontstond zondagmorgen rond 05.30 uur. Politie en brandweer doen onderzoek naar de oorzaak. Voorlopig doen ze geen verdere mededelingen.

In het Brabants Dagblad van maandag 26 september uitgebreid aandacht voor de brand en de Bossche uitvinder.