Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Marathonzitting over Party King-bende; 6 van de 21 verdachten op vrije voeten

* UPDATE 21.11 uur * DEN BOSCH - Meerdere verdachten in de Party King-zaak worden vrijgelaten. De rechter besloot vrijdagavond dat de verdachten uit Goirle en Moergestel op vrije voeten worden gesteld. 3 andere mannen onder meer uit Geleen en Venray worden eveneens vrijgelaten. In totaal 6 mensen mogen maandag naar huis.

De andere verdachten worden nog vastgehouden, zoals een van de hoofdverdachte, een man uit Kaatsheuvel. Zijn vrouw wordt wel vrijgelaten. 

Rovershol
Bijna 3 maanden nadat de politie in Best het 'rovershol' Party King oprolde, stonden vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch 20 mannen en 1 vrouw terecht. Justitie verdenkt hen van betrokkenheid bij drugscriminaliteit. Alle verdachten werden op 4 april aangehouden tijdens Operatie Trefpunt.

De zitting begon om 09.00 uur. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak volgt pas later. Vrijdag gaat het om zogeheten pro forma-zittingen, waarbij het voornamelijk draait om de vraag of de verdachten in voorarrest blijven zitten.

Dekmantel
Advocaten zullen vermoedelijk betogen dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog zo lang op zich laat wachten dat een verlenging van het voorarrest onterecht is. De Party King, een bedrijf dat feestbenodigdheden verhuurde, was volgens justitie een dekmantel voor criminele activiteiten in Brabant en daarbuiten.

Grootste ooit
Volgens het OM was de loods een 'criminele marktplaats', waar vooral gesproken werd over het produceren van synthetische drugs en andere criminele zaken. Bij de reeks invallen op 4 april waren 1500 mensen van politie en justitie betrokken, wat de actie -Operatie Trefpunt geheten - tot 'de grootste ooit' maakte. Justitie ziet 3 mannen uit Best, Waalwijk en Kaatsheuvel als hoofdverdachten.

Verslaggever Max Steenberghe versloeg de zaak via Twitter: