Volledig scherm
Het pand van Exodus. © Marc Brink/BD

Meer contact tussen ex-gedetineerden en buurtbewoners door project in Den Bosch

DEN BOSCH - Proberen om talenten van buurtbewoners en (ex-)gedetineerden met elkaar te combineren. Dat is de kern van het project De Ideale Buurman waarmee Exodus onlangs is gestart in het voormalige fratershuis aan de Bossche Sonniusstraat.

„Na zo’n tien jaar weten de meeste buurtbewoners wel dat de mensen hier een begeleidingsprogramma volgen bij hun re-integratie in de maatschappij, waarbij de buurt natuurlijk essentieel is. Maar we willen nagaan of we meer voor elkaar kunnen betekenen”, zegt projectleider Hans Claase.

Beter leren kennen
„Het zou mooi zijn als buurtbewoners en deelnemers van Exodus elkaar beter en anders leren kennen. Dat zou kunnen door samenwerken”, zegt Roos Wisse, directeur van Exodus Zuid-Nederland.

De eerste stappen zijn al gezet via de kweekkas in de grote achtertuin van het gebouw aan de Sonniusstraat. „We hebben buurtbewoners gevraagd om daar plantjes te kweken. Daar hebben een paar mensen gebruik van gemaakt. Sommige Exodus-deelnemers raakten geïnteresseerd en haakten aan”, zegt Claase.

Door plantjes uit de kweekkas uit te delen en een gesprek met buurbewoners werden buurtbewoners uitgenodigd voor een buurtbarbecue waarvoor dinsdagavond naar de Exodus-tuin kwamen.

Volledig scherm
De kas van Exodus. © Marc Brink/BD