Volledig scherm
© Thinkstock

Meer onderzoek nodig in zaak door elkaar geschudde baby met hersenletsel

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch wil twee deskundigen opnieuw bevragen in het hoger beroep, waarbij een 30-jarige man uit Veenendaal wordt verdacht van doodslag op zijn vijf maanden oude Bossche zoontje.

Daarom heeft het hof donderdag geen einduitspraak gedaan in deze zaak, maar het onderzoek heropend.

Hersenletsel
​Op 24 augustus 2010 belde de verdachte 112 vanwege het afwijkende gedrag van zijn zoontje. De baby zou nergens op reageren, suf zijn en niet meer willen eten. Twaalf minuten na de melding was er een ambulance ter plaatse. Later die dag is de baby naar het ziekenhuis gebracht met verschijnselen van sufheid, spugen, neurologische uitvalsverschijnselen en wegraking. Scans in het ziekenhuis wezen onomstotelijk uit dat de baby ernstig hersenletsel had.

Traumatisch voorval
Er werd gedacht aan het zogeheten 'shaken baby syndrome'. Het kind zou hard door elkaar zijn geschud. Volgens één van de twee forensisch artsen, die als deskundige werd geraadpleegd in deze zaak, kan een jong kind bij wie hersenletsel is toegebracht niet symptoomvrij functioneren en later, zonder nieuw traumatisch voorval, plotseling wel verschijnselen van hersenletsel vertonen.

Het OM eist in de zaak 36 maanden cel. Daarvan zijn er zes voorwaardelijk. Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting is.