Volledig scherm
Twee mannen waren woensdag bezig met het verwijderen van asbesthoudende platen. © Peter de Bruijn

Mensen verontrust over verwijdering van asbest in Orthen

DEN BOSCH – Sommige mensen maken zich zorgen over de manier waarop dakplaten met asbest van sloopwoningen aan de Adelheidstraat zijn verwijderd. Bij de krant en de gemeente kwamen de afgelopen dagen vragen binnen over de asbestverwijdering in Orthen Links.

Een ooggetuige vertelt: ,,De mannen in witte kleding trokken de platen met veel geweld van het dak. Je zag stofwolken, terwijl er kinderen in de speeltuin waren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Geen zorgen
Volgens de toezichthouder asbestverwijdering, die bij de sloop een oogje in het zeil houdt, maken de mensen zich onterecht zorgen. ,,De platen bevatten tien procent asbest. De rest bestaat uit cement. De kans op schadelijke vezels is bijna nul. Ons bedrijf is gecertificeerd. We houden ons aan de regels. De omgevingsdienst Brabant Noord is dinsdag en woensdag komen kijken. Ze hebben niets aangetroffen dat niet door de beugel kan.”

Meldingen
Ook bij de gemeente Den Bosch kwamen enkele telefoontjes en berichten binnen met vooral vragen of de ramen in de omgeving open of dicht moeten. Het sluiten van ramen is volgens de gemeente niet noodzakelijk omdat er geen asbesthoudende stofdeeltjes vrijkomen.

Het verwijderen van asbest bij 150 woningen in Orthen Links duurt nog zes tot acht weken.

Volledig scherm
Een deel van de nog te slopen wijk in Orthen (links). © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Asbest. © Peter de Bruijn