Volledig scherm
© Keven van der Peet/Thinkstock

Minister Schippers: Eigen mediwiet Tilburg niet goed voor patiënt

TILBURG - Thuiskweek van medicinale cannabis is niet in het belang van patiënten. Dat antwoordt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op Kamervragen van de PvdA over het besluit van burgemeester Noordanus van Tilburg om die thuiskweek toe te staan.

Volgens Schippers staat dat burgemeester Noordanus op zich vrij. ,,Voor zover de burgemeester zijn eigen gestelde voorwaarden hanteert voor het al dan niet inzetten van het bestuurlijk instrumentarium, heeft hij daar beleidsvrijheid."

Maar goed voor de patiënt is dat volgens de minister niet. De samenstelling en concentratie van de verschillende stoffen in de medicinale cannabis zouden sterk kunnen verschillen. De onder staatstoezicht gekweekte cannabis is daarentegen 'van farmaceutische kwaliteit'. Ook begeleiding van de patiënt door de apotheker en arts is volgens Schippers geboden.

Primeur
Noordanus besloot vorige maand in overleg met het openbaar ministerie in Tilburg thuiskweek voor medisch gebruik toe te staan, een primeur voor Nederland. Dat mogen maximaal vijf planten zijn, de kweker moet beschikken over een medische verklaring en zorgen voor een brandveilige woning. In verschillende andere gemeenten zijn intussen stemmen opgegaan die lijn over te nemen.