Volledig scherm
Moeder Edith Weber-de Jong (51) en dochter Emily Swanenberg (18) uit Oss en Berlicum zijn tegelijk geslaagd. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Moeder en dochter uit Oss slagen samen voor het MBO-examen

OSS - Aan de vlaggenmast van een rijtjeshuis in Oss bungelen twee schooltassen. Ze zijn van Emily Swanenberg (18) en haar moeder Edith Weber (51).

Ze slaagden tegelijk voor hun MBO-examen als interieuradviseur en verzorgende. Daarvoor zaten ze 3 jaar lang op dezelfde school. Gezellig? Mwa, daar dachten de dames niet hetzelfde over. Voor moeder Edith was het vooral heel leuk en speciaal.

Dochter Emily, die half bij haar moeder en half bij haar vader in Berlicum woont, is wat minder enthousiast. ,,Ik vond het écht niet leuk", vertelt ze met lichte schroom. ,,Als puber wil je met je vriendinnen naar school, niet met je moeder. Je bent juist blij dat je op school even weg kunt van huis en je ouders.”

Ontlopen
Elkaar ontlopen op het Bossche Koning Willem I College was er niet bij. De eerste dagen waren voor Emily een regelrechte nachtmerrie. Edith: ,,Op de eerste schooldag gaf ze me een opdracht: 'Mam, als je me tegenkomt, doe dan net of je me niet kent, oké?', droeg ze me op. Poeh, dat vond ik echt niet makkelijk.”

Uiteindelijk keerde het tij en gingen moeder en dochter zelfs samen pauzeren. En het examenfeest? ,,We houden een barbecue hier in de achtertuin. Samen, wel zo gezellig.”