Volledig scherm
De Leyhoeve in Tilburg werd maandag officieel geopend. © Stephan Jongerius/BD

Mogelijk ook een Leyhoeve in Eindhoven, Breda en Den Bosch

TILBURG - De Leyhoeve, het Tilburgse woonlandschap voor senioren, krijgt mogelijk een kopie in Eindhoven, Breda en Den Bosch. Die steden horen althans tot de tien waarmee gesproken wordt.

Dat bleek maandagmiddag bij de officiële opening van het complex in Tilburg door staatssecretaris Van Rijn. De Leyhoeve is volgens hem het bewijs dat de verpleeghuiszorg in Nederland naar een hoger plan kan worden gebracht. ,,Ik denk dat we vandaag al een glimp van de toekomst zien", aldus Van Rijn voordat hij een bundel presenteerde hoe de verpleeghuiszorg er in 2025 uit kan zien.

Samen blijven wonen
​De Leyhoeve bevat 200 reguliere appartementen, 77 zorgsuites en vijf zorghotelkamers. Daarnaast zijn er restaurants, een zwembad, sauna en een winkel. Van Rijn onthulde een bankje met de tekst 'jij bent mijn wonder' waarop hij plaatsnam met de allereerste bewoonster, mevrouw Van der Net. Zo'n bankje was symbool voor de liefde tussen de oom en tante van Hendrik Roozen, een van de bedenkers van de Leyhoeve. Zij werden op latere leeftijd noodgedwongen gescheiden. De Leyhoeve garandeert dat stellen onder alle omstandigheden onder een dak kunnen blijven wonen.

Naast genoemde steden wordt ook gesproken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht. In Groningen is de bouw van de eerste 'kopie' van de Leyhoeve al gestart.

Volledig scherm
Staatssecretaris van Rijn samen met mevrouw van der Net (bewoonster van het eerste uur). © Leyhoeve Tilburg