Volledig scherm
Bosch by night. © Mieske van Eck/BD

Mr. Beam zet de Markt in Den Bosch in vuur en vlam voor Bosch by Night

DEN BOSCH – Vijf panden op de Bossche Markt staan in vuur en vlam en even later groeien bomen uit de ramen. Op de gevels groeit gras en er stroomt een rivier. Het is een greep uit wat de komende maanden op de Markt is te zien tijdens de lichtshow Bosch by Night, die zondagavond om 22.15 uur in première gaat.

''We nemen een kijkje in het hoofd van Jeroen Bosch als een eerbetoon aan hem”, zegt Mo Assem over de 12 minuten durende vertoning. Er is een half jaar aan gewerkt. Assem is creatief leider van het in Utrecht gevestigde bedrijf Mr. Beam, dat de filmprojectie heeft samengesteld op verzoek van stichting Jeroen Bosch 500.

Vijf gebouwen waaronder het pand De Kleine Winst waarin het atelier van Jeroen Bosch was gevestigd, werden uitverkoren als de basis voor een show die de kijkers in de ban van Bosch moet zien te krijgen. Elke steen werd in kaart gebracht om een ‘beeldenpuzzel’ te leggen. Assem: ''We laten Jeroen Bosch tot leven komen. Je ziet zijn silhouet achter een van de ramen van zijn toenmalig atelier. Als hij een wit papier tevoorschijn haalt, komen zijn creaties tot leven.”

De lichtshow zou eigenlijk voor het eerst te zien zijn op vrijdag 4 maart. Door de instorting van het pand van Pearle, op de hoek van de Markt, was een drastische aanpassing van de presentatie vereist.

Lees meer over het Jeroen Boschjaar op bd.nl/jb500.