Volledig scherm
‘s Avonds worden voortaan memorabele foto’s geprojecteerd op de grond pal vóór het nieuwbouwcomplex Villa Orthen. Vier wijkbewoners hebben het kunstwerk gerealiseerd © Chris Korsten

Mus staat symbool voor bewoner Orthen-Links

DEN BOSCH - Het gaat crescendo met de wijkontwikkeling van Orthen-Links in Den Bosch, die eind 2019 moet zijn voltooid. Zaterdag stond voor een belangrijk deel in het teken van de symboliek, aangezien twee wijkkunstwerken zijn onthuld als onderdeel van het project 'Afscheid en welkom nieuwe buurtjes'.

Een mus en een inwoner van Orthen-Links hebben op z'n minst één overeenkomst: beiden hebben momenteel te maken met ingrijpende 'ontwikkelingen' op het terrein van huisvesting. Allebei zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuw 'nestje'.

Mus
Het bracht de 10-jarige Sven van Laarschot op een idee.,,Ze zeggen dat mussen steeds zeldzamer worden, maar eerlijk gezegd merk ik daar nu nog weinig van in Orthen-Links.Je ziet en hoort ze overal in de bomen en struiken. Het zijn trouwens stuk voor stuk dikke mussen, omdat ze in onze wijk goed te eten krijgen. Tijdens een van de legomiddagen die in onze wijk zijn georganiseerd, heb ik iets gemaakt dat speciaal betrekking heeft op de toekomst. Een mus die op een paal zit, ja dat vond ik wel toepasselijk", wist de pientere knaap te vertellen.

Kunst
Uiteindelijk vormde zijn idee de basis van een van de twee kunstwerken. Kunstenaar Kees van den Boogaart kwam de eer toe het concept uit te werken. "De mus op de paal heb ik 28 keer uitvergroot. Ik heb een Het roestvrijstalen frame bekleed met transparant glas, met daartussen allerlei portretten van wijkbewoners. De teksten van vroegere boodschappenbriefjes van wijkbewoners fungeren als opvulling", aldus Van den Boogaart. Het eindresultaat, genaamd Mus Mollige Molly, staat nu te pronken in de 'wadi' vóór het nieuwbouwcomplex Villa Orthen. Vanuit het complex worden voortaan óók 's avonds memorabele foto's uit de 'oude doos' geprojecteerd op de grond, een kunstwerk dat door 4 bewoners is verwezenlijkt.

Beide kunstwerken zijn tot stand gekomen in samenwerking met projectbegeleider Hanneke Matthijssen van Typische Producties. De realisatie is mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds van BrabantWonen en de gemeente 's-Hertogenbosch.

Volledig scherm
Wethouder Eric Logister, Marije Buursink (vestigingsdirecteur BrabantWonen) en projectbegeleider Hanneke Matthijssen van Typische Producties waren allen betrokken bij de onthulling van het wijkkunstwerk Mus Mollige Molly © Chris Korsten
Volledig scherm
De uitvoerder en de bedenker van het wijkkunstwerk Mus Mollige Molly: Kees van den Boogaart en Sven van Laarschot © Chris Korsten