Volledig scherm
Man met blauwe tulband van Jan van Eyck © Gerrit van den Hoven/BD

Na Jeroen Bosch nu Jan van Eyck in Het Noordbrabants Museum

DEN BOSCH - De schilderijen van Jeroen Bosch zijn net weg, maar er is al weer een nieuwe oude ster in Het Noordbrabants Museum. Maandagmiddag werd een werk van Jan van Eyck (1390-1431) uitgepakt dat de komende maanden in het museum te zien zal zijn.

Man met blauwe tulband, geschilderd rond 1430, doet wat waarde betreft niet veel onder voor de werken van Bosch. Het kleine werk, 22.5 bij 16.6 cm, komt uit de collectie van het Brukenthalmuseum in het Roemeense Sibiu. Het is voor het eerst dat er een Van Eyck is in Den Bosch.   Brukenthalmuseum Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) was een Duitstalige Transsylvaniër die als politicus aan het Weense hof een verzamelaar was van schilderijen, boeken en antiquiteiten. Hij hield van de kunst uit de Nederlanden. Von Brukenthal liet zijn verzameling na aan Sibiu dat er een museum van maakte. Na WO I werd zijn collectie Roemeens. Ceaucescu bracht de topwerken onder in Boekarest, maar inmiddels zijn ze terug in Sibiu. Naast de Van Eyck leende het museum nog 53 andere schilderijen van het Roemeense collega-museum. Ook schilderijen van onder anderen Memling, Jordaens, Brueghel en Teniers zijn overgebracht naar Den Bosch.

De schilderijen van Jeroen Bosch zijn net weg, maar er is al weer een nieuwe oude ster in Het Noordbrabants Museum. Maandagmiddag werd een werk van Jan van Eyck (1390-1431) uitgepakt dat de komende maanden in het museum te zien zal zijn.