Volledig scherm
© Thinkstock

Na New York ook Tilburgs Living Museum

TILBURG - Het is ontstaan in New York. Daar begon pyscholoog Janos Martin in de kantine van een psychiatrisch ziekenhuis een The Living Museum. In Nederland is zo’n plek in Bennebroek en nu zijn er plannen voor een The Living Museum in Tilburg.

De intiatiefnemers in Tilburg zijn Rob Haen, medewerker bij Traverse en pedagogisch werker Tamara Podda. Ze willen een werkplaats, zelf noemen ze het een vrijplaats, waar mensen met een psychiatrische achtergrond, daklozen en mensen met verslaving kunnen schilderen, beeldhouwen of zich op andere manier creatief kunnen uitdrukken.

Vertrouwen
De achterliggende gedachte is dat het vertrouwen van mensen in problemen toeneemt als ze worden aangesproken op hun kunstenaarsschap. Ook in Eindhoven is een soortgelijk initiatief. „Het Living Museum is geen alternatief voor dagbesteding”, zegt Rob Haen.

„We staan los van Traverse en andere instellingen, we werken ook niet met professionele hulpverleners. Aan indicaties doen we niet. We krijgen wel hulp van kunstenaars uit de stad. In kunst kunnen mensen hun verhaal kwijt, ze treden naar buiten. Door de buitenwereld worden ze daardoor beter gezien als mens.”

Plannen
Haen en Podda presenteerden hun plannen donderdag in skatehall Ladybird tijdens de Social Innovation Week. Ze willen partijen enthousiast maken voor hun creatieve vrijplaats en zijn daarnaast op zoek naar een eigen ruimte. Haen: „De Spoorzone zou mooi zijn, maar het moet in ieder geval een ruimte binnen de Tilburgse ringbanen zijn.”

Lees het hele verhaal in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van vrijdag 23 september.