Volledig scherm
© Thinkstock

Nationaal Hitteplan van kracht in Brabant en Gelderland

DEN BOSCH - Het Nationaal Hitteplan is van kracht voor de provincies Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekendgemaakt. ,,Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken", aldus het RIVM.

Volgens het instituut is het verder nodig alert te zijn op zonverbranding van de huid, omdat met waarden boven of rond 7 of 8 de zonkracht erg hoog is de komende dagen.

Vanaf dinsdag zal de temperatuur enkele dagen oplopen naar waarden boven de 30 graden, ook 's nachts wordt het waarschijnlijk niet kouder dan een graad of 20. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten vanwege deze weersomstandigheden alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smeren
Met name mensen in deze groepen wordt daarom aangeraden voldoende te drinken en dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen verbranding. Voor delen van de huid die wél in aanraking komen met de zon, wordt geadviseerd goed te smeren met zonnebrandcrème. Wie verstandig is blijft zoveel mogelijk in de schaduw en beperkt 's middags de lichamelijke inspanning. Ook wordt aangeraden de woning zo koel mogelijk te houden door op tijd de zonnewering dicht te doen en ventilatoren of airconditioning te gebruiken.

Tropisch
Door de tropische temperaturen moeten de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse ook rekening houden met asfaltbrand. Daarvoor waarschuwt weerbureau Weerplaza. De meeste wandelaars weten wel dat ze zich moeten insmeren, een hoofddeksel tegen de zon kunnen opzetten en genoeg moeten drinken, maar asfaltbrand is een relatief onbekend fenomeen.

,,Asfaltbrand treedt op zodra het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt'', legt een woordvoerder van het Rode Kruis uit. Het veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit. ,,De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt.''

Blote benen
De beste remedie is volgens hem om niet met blote benen te wandelen, ondanks de hitte. De kuiten insmeren met zonnebrandcrème helpt niet tegen asfaltbrand. ,,Ook is het slim geregeld de schaduw op te zoeken en daar waar mogelijk het asfalt te mijden.''