Volledig scherm
Johan van Laarhoven

Nationale Ombudsman stort zich op zaak Van Laarhoven

TILBURG - De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken of de Nederlandse staat zorgvuldig is geweest in de zaak van Johan van Laarhoven, de Tilburgse coffeeshophouder die in Thailand is veroordeeld tot 103 jaar cel.

Een woordvoerster van de Nationale Ombudsman zegt dat er 'oriënterende' gesprekken zijn gevoerd en ook een brief is verstuurd naar minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Civiele procedure
Van Laarhoven werd in juli 2014 opgepakt nadat de Nederlandse justitie Thailand een rechtshulpverzoek had gestuurd voor haar eigen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij de coffeeshops van The Grass Company. Zijn advocaten willen een civiele procedure aanspannen tegen de staat, met als doel dat Nederland alles in het werk gaat stellen om de Tilburger terug naar Nederland te halen. In de Haagse rechtbank begon vorige week een reeks voorlopige getuigenverhoren.

Minister van der Steur schreef afgelopen maandag aan de Tweede Kamer dat hij zich vooralsnog niet geroepen voelt om actie te ondernemen.

Lees de laatste ontwikkelingen rond Johan van Laarhoven op bd.nl/vanlaarhoven.