Volledig scherm
Een scène uit de voorstelling 'Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde.' © Kurt Van der Elst

Niemand laat z ’n kind alleen

DEN BOSCH - `Niemand laat zijn eigen kind alleen blèren.' André Hazes en Willeke Alberti. De smartlap past als een handschoen in de voorstelling van jeugdtheater Artemis en Het Zuidelijk Toneel. Want 'Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde' gaat over die niemanden.

Ze vertrekken uit het middeleeuwse dorpje, ver weg van de bewoonde wereld. Ze houden opeens niet meer van hun kinderen. Een virus. Veroorzaakt door een wild zwijn. Eerst vergeet de moeder met het grootste moederhart de verjaardag van haar kind. Dan vergeet een tweede haar baby in het bos.

En het wordt erger. In het holst van de nacht, als de kinderen in de hutten slapen, laden de dorpelingen de kar vol. De twee kippen die rondscharrelen gaan in de mand. De bakker haalt het laatste brood uit de oven. Als de kar piepend wordt weggeduwd, lijkt het nog even allemaal goed te komen. De baby begint te huilen in het hutje. De moeder maakt zich los van de in bruine doeken gestoken groep mensen. Ze keert even terug, maar besluit dan toch de groep te volgen.

Verrassend
Weg zijn ze. Dan zijn we net over de helft en is het stuk is in zijn kalme vertelstijl nog niet echt bijzonder. Maar over wat er vervolgens in het verrassende tweede gedeelte gebeurt, kan niet te veel gezegd worden. Dat moet iedereen vooral zelf ondervinden. Artemis en zijn regisseur Jetse Batelaan voorop hebben de naam een steeds nieuwe vormen van theater te willen vinden en hier overtreft Artemis zichzelf. De kinderen nemen het over.

Heel duidelijk wordt waarom deze voorstelling niet in de Brabanthallen kon worden gespeeld. Decors gaan omhoog en weer naar beneden, lampen zakken en stijgen, rapmuziek, metal en smartlappen klinken en decorstukken vallen om. Er is van alles te beleven. Maar steeds houdt Batelaan de greep op zijn stuk en komt hij met oplossingen die laten zien waarom hij als regisseur zo gewaardeerd wordt. Zelden een theaterstuk gezien dat het publiek zo ademloos volgde.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/festivalboulevard.