Volledig scherm

Niet veel animo voor subsidies klimaatverandering

BOXTEL/DEN BOSCH - Enkele tientallen aanvragen. Veel meer hebben de waterschappen Aa en Maas en De Dommel de afgelopen maanden niet gehad van particulieren en verenigingen die subsidie willen voor maatregelen om klimaatveranderingen op te vangen.

Veranderingen die in Nederland de laatste tijd veelal gepaard gaan met plaatselijke, hevige en kortdurende stortbuien, maar ook met perioden van voor ons land extreme hitte en lange droogte. Een voorbeeld van beoogde projecten is het in tuinen vervangen van tegels door groen, zodat het regenwater beter wegloopt. Maar ook het afkoppelen van het regenwater van de riolering en het plaatsen van regentonnen kunnen maatregelen zijn. „Als mensen het regenwater afkoppelen dan hoeft dat niet meer door onze waterzuiveringsinstallatie. Zo besparen wij ook geld”, weet de woordvoerster van waterschap Aa en Maas.

5.000 euro per project
Aa en Maas heeft eerder deze subsidie - in totaal 150.000 euro - in het leven geroepen zodat particulieren, bedrijven en verenigingen met eigen projecten kunnen inspelen op de klimaatverandering. Per project wordt maximaal 5.000 euro bijgedragen.

Waterschap De Dommel heeft een potje van 100.000 euro voor particuliere initiatieven die zorgen voor beter waterbeheer. Naast de fondsen van de waterschappen is er nog het buurtnatuur- en buurtwaterfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Noord-Brabant.