Volledig scherm
V&D in Den Bosch

Nieuw warenhuis Den Bosch duurt nog wel even: alleen strippen V&D gaat al twee maanden duren

Do 18 mei: Terwijl de letters V&D letterlijk van de voorgevel vallen, lijkt Hudson’s Bay zich warm te lopen voor het pand in Den Bosch. Of de luxere formule Hudson's Bay of de outletvariant Saks OFF 5TH komt, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het gaat in beide gevallen nog zeker maanden gaat duren voor de deuren weer open gaan.

Door Jos van de Ven en Rianneke Mees

Alleen al het strippen van de V&D gaat waarschijnlijk twee maanden duren. Het moet casco opgeleverd worden en dat betekent dat werkelijk alles eruit moet, behalve de vloeren en muren dan. Verlaagde plafonds moeten worden verwijderd, alle installaties, binnenwanden, voorzetwanden en vloerafwerkingen, dus ook de tegels die in een dekvloer van cement liggen. Balies? Pashokjes? Alles moet weg. En dan is het nog de vraag wat Hudson’s Bay met de roltrappen wil: het oude behouden of moderniseren?

500.000 euro
De verwachting is dat de eigenaar van het pand, Metroprop van Jos van de Mortel, de kosten van het strippen betaalt. Het pand aan de Schapenmarkt, inclusief de kelder aan de Pensmarkt, heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 11.000 vierkante meter. Volgens deskundigen is de richtprijs voor het strippen van een winkelpand 45 euro per vierkante meter. Voor de Bossche V&D komt dat dus neer op ongeveer 500.000 euro. 

Eisen
Hudson’s Bay heeft al aangekondigd de panden die het wil betrekken voor vijftien tot twintig jaar te willen huren. De Canadese gigant heeft dus ook wel wat te eisen van de verhuurder. Die op zijn beurt voor lange(re) tijd verzekerd is van huuropbrengsten. Volgende maand moet duidelijk zijn of Hudson’s Bay inderdaad ook naar Den Bosch komt

Paniek
Peter Claessen, voorzitter van ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch voorvoelde al dat er interesse zou zijn in het V&D-pand, omdat volgens hem ‘de stad floreert’ en het een A-locatie is. „Ik was niet in paniek. Ik had wel verwacht dat er snel serieuze gegadigden zouden zijn.” Claessen laat zich niet uit over de vraag wat het beste in de Bossche binnenstad zou passen, een Hudson’s Bay of de outletvariant Saks OFF 5TH. „Ik hoop op een variant die wat toevoegt aan het winkelaanbod dat we al hebben in Den Bosch. Het is niet aan mij daarover te beslissen, maar aan Richard Baker van Hudson’s Bay.” Die heeft wel al gezegd dat de meeste van de twintig oude V&D’s een Saks OFF 5TH worden.

Volledig scherm
Het pand van de V&D, momenteel zonder V © Bart Gotink/BD