Volledig scherm
Jongeren zoeken Pokémon op het hofje Zusters van Orthenpoort. Deze jongeren komen niet voor in het verhaal. © Bart Gotink/BD

Nintendo zegt weinig te kunnen doen tegen 'Pokémonterreur' op hofje

Do 28 jul. Ze vinden het 'onwenselijk' en hadden 'liever iets meer slagkracht gehad'. Na een dikke week 'pokémonterreur' op het hofje Zusters van Orthenpoort in Den Bosch staan er nog altijd dagelijks tientallen gamende jongeren op het pleintje waardoor bewoners geen oog dicht doen. 

Door Bart Gotink

Nintendo Nederland heeft een officiële aanvraag ingediend bij de Amerikaanse ontwikkelaars van het spel, om de Pokéhotspots te verwijderen. Ze hebben de oudere bewoners daarmee geholpen, omdat deze aangaven wat moeite te hebben een goede Engelstalige mail op te stellen, vertelt Wieger Sturm van Nintendo Nederland. ,,Het ligt nu bij de juiste mensen. Maar hoe lang dat gaat duren, daar kan ik niks over zeggen."

Rotzooi
Sinds de razendsnelle opkomst van het spel klagen de bewoners aan het anders zo rustige pleintje. Tientallen jongeren zitten daar tot diep in de nacht het spel te spelen op hun telefoon. Een aantal bewoners doet sindsdien geen oog dicht. Ze klagen over luide muziek en de rotzooi die de gamers achterlaten.

Weer vol
De wijkagent brengt wel vaker dan voorheen een bezoekje aan het plein. ,,De politie komt een aantal malen per dag en stuurt de jongeren dan weg, maar na een half uur staat het weer vol", vertelt een van de bewoonsters. ,,De rust is hier echt verdwenen. Wij zullen de af en aan rijdende auto's, scooters, het gepraat, geschreeuw soms, het afval en het gezeik moeten accepteren, denk ik."

Onwenselijk
De beoordeling of de klachten van de bewoners gegrond zijn, ligt ook in Amerika, laat Sturm weten. ,,Maar we hebben aangegeven dat we deze Pokéstops onwenselijk vinden." Veel meer mogelijkheden zien ze daar nu ook niet. ,,Het spel is weer door een andere partij ontwikkeld. Nintendo is daarmee eigenlijk geen partij in deze. Neemt niet weg dat wij elke klacht er één teveel vinden. We hadden graag wat meer slagkracht gehad in deze."

Volledig scherm
Gamers op het hofje Zuster van Orthenpoort © Bewoonster
Volledig scherm
Rommel in de heg bij de Zusters van Orthenpoort © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Jongeren zoeken Pokémon op het hofje Zusters van Orthenpoort. Deze jongeren komen niet voor in het verhaal. © Bart Gotink/BD