Volledig scherm
Toiletdames Addy van Meerten (rechts) en Jeanette zijn terug in de V&D.

Nog lang niet uitgepoetst: toiletdames van weleer zijn terug in de V&D

Di 23 aug. Van zes dagen per week werken naar zeven dagen per week thuis zitten. Ja, ze hebben er moeite mee gehad. Maar met de terugkeer van winkels in het V&D-pand, zijn ook toiletdames teruggekeerd.

Door Bart Gotink   ‘Een lot uit de loterij’, noemt Addy van Meerten (58) het dan ook. Want ze is het poetsen van closetten nog lang niet zat, al is het soms vies werk. „Ik heb ook in de ouderenzorg gewerkt. Dan ben je, met alle respect voor de mensen, wel wat gewend. Nee, het zijn juist de vaste klanten die hier langs komen die het werk leuk maken. De verhalen die ze vertellen.”
  30 cent
En dus staat Van Meerten nu ingeschreven als zelfstandige toiletdame, zodat ze de toiletten van de pop-upwinkels in het pand kan uitbaten, gelegen op de bovenste verdieping. De inkomsten voor Van Meerten bestaan uit de 30 cent die een plasje kost voor de bezoeker. „En daar moeten alle schoonmaakspullen dus nog vanaf. Ik heb overwogen 50 cent te vragen, maar veel bezoekers beginnen dan te mopperen, omdat ze bijvoorbeeld al in het restaurant gegeten hebben. Dus heb ik het tarief maar op 30 cent gezet.”
  Emotioneel
Jeanette (‘geen achternaam’) vrijwilligt regelmatig bij. Zij heeft acht jaar lang in de V&D in Den Bosch gewerkt. Van Meerten stond daar ook jaren, al werkte ze de laatste anderhalf jaar in het filiaal in Veenendaal. De laatste dagen van het warenhuis waren voor beiden emotioneel. „Iedereen bleef lang hoop houden dat het goed kwam, maar op oudjaarsdag ging V&D failliet. Vanaf dat moment wilde ook niemand meer betalen voor een toiletbezoek. ‘Jullie zijn toch failliet’, riepen ze dan”, aldus Jeanette.

Sfeer Maar nu hebben ze er weer zin in. Als zal de sfeer met de pop-up winkels nooit hetzelfde worden als bij de V&D. Van Meerten: „Toen zat het restaurant op dit tijdstip al helemaal vol. En er staat toch ander personeel in de winkel. Voor je die mensen echt goed leert kennen, is deze winkel weer voorbij.” Want 1 februari houden de pop-up winkels weer op, en daarmee dus ook de toiletten. Voorlopig dan. „Hopelijk wil Hudson’s Bay mij ook hebben.”

Volledig scherm
Toiletdames Addy van Meerten (rechts) en Jeanette zijn terug in de V&D. © Roy Lazet