Volledig scherm
Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors tijdens een eerdere editie van het festival. Archieffoto: Robèrt van Lith/BD

Nog zes silo's Tramkade in de verf tijdens Kings of Colors: 'Stad krijgt er paar eyecatchers bij'

Do 8 sep. Gingen twee jaar geleden de drie silo's aan de westzijde al in de verf, aankomend weekend zullen ook de zes silo's aan de centrumkant een fotorealistische tekening krijgen tijdens het Kings of Colorsfestival. "Den Bosch krijgt er een paar eyecatchers bij," aldus de organisatie van het festival, dat graffiti en streetart wil verbinden met het bourgondische van Den Bosch.

Door Bart Gotink

Iedereen kan het hele weekend komen kijken naar het verven van de metershoge silo's, waar volgens de organisatie 'de beste graffiti-artiesten uit de wereld' zijn aangetrokken. Om de graansilo's een nieuwe kleur te geven, zijn 2 á 3 man per silo nodig en een hoogwerker per silo. "Hoe leuk is het om lekker in het zonnetjes onder het genot van een drankje de silo's te zien veranderen?" aldus Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors. "Niet overal staat zo'n canvas tot je beschikking om iets moois te maken." Van de drie reeds geschilderde silo's, zal de silo met het gezicht worden overgeschilderd.

Kinds area
Jan-Henk van Iepen en zijn compagnon Patrick de Kaste hopen dit weekend op het gratis festival 10.000 bezoekers te ontvangen op de Tramkade. Na er een jaar tussenuit te zijn geweest, is dit de derde editie. Speciale aandacht is er dit jaar voor kinderen om meer gezinnen naar het festival te lokken. In de Kids area kunnen kinderen zelf aan de slag met graffiti, het maken van een eigen strandjurkje of t-shirt of een gepimpte eigen telefoonhoesje. "Zo nemen kinderen altijd wat leuks mee naar huis. Het is hier leuker dan een dagje Efteling." Want in 'de scene' trekt Kings of Colors wel landelijke bekendheid, nu wil de organisatie vooral ook de 'normale' Bosschenaar lokken.

Basketbal
Gedurende het weekend moet 'elk segment' van de straatcultuur aan bod komen, vertelt Van Ieperen. Op sportgebied is er dit jaar bijvoorbeeld een toernooi van 3 bij 3 basketbal in de Kaaihallen, georganiseerd door de Nederlandse Basketbal Bond. Een wedstrijd duurt slechts 12 minuten maar door het hoge tempo en vaak fysieke spel eist dat veel van de spelers en is het spectaculair voor het publiek. Verder creëert Fatboy een loungeruimte, is er een sneakermarkt, zijn er een hoop foodtrucks voor het eten en komen er hiphopartiesten. Ook zal er meer graffitikunst te zien zijn. Het buitenterrein van de voormalige veevoederfabriek De Heus wordt voorzien van meterslange mobiele wanden waar een de graffiti artiesten hun kunsten komen vertonen en bezoekers kunnen workshops volgen. En tegelijk een intieme ruimte moeten creëren.

Ambities
Het festival is ambitieus de komende jaren. "We zouden graag het Theaterfestival Boulevard van de streetart worden", aldus Van Ieperen. "Een festival waarbij we ook nog meer dan nu de stad betrekken. Het lijkt mij mooi als ook de Bossche horeca hier straks mee kan profiteren, door bijvoorbeeld restaurants in de stad een gang te laten verzorgen." En ook meer grafitti. "De Tramkade is een prachtig terrein. Daar moet meer gebeuren. Het gebied schreeuwt er gewoon om."

Volledig scherm
De drie beschilderde silo's. De silo met het gezicht wordt overgeschilderd. © Robèrt van Lith
Volledig scherm
Patrick de Kaste, mede-oprichter van Kings of Colors, wit de schutting rond het GZG-terrein