Volledig scherm
Alle auto's die het gebied wilden verlaten, werden geïnspecteerd en afgespoten. © Bart Meesters

Noodverordening aan overzijde van asbestbrand Westwal Den Bosch (video)

* UPDATE 14.57 UUR * DEN BOSCH - Burgemeester Rombouts heeft een noodverordening uitgeroepen voor een gebied rond de Van der Does de Willeboissingel en de Enckevoirtstraat in Den Bosch. Delen van enkele straten zijn afgesloten na de brand in een pand aan de Westwal zondagmorgen.

Dit is gebeurd vanwege de mogelijk verspreiding van asbest. Veel van de roet en as die opsteeg na de brand dwarrelde naar de overkant van de Dommel. Juist daar stonden veel mensen te kijken naar de vuurzee. Auto's, kozijnen en daken raakten bedolven onder het stof.

Onderzoek
In de loop van de zondag heeft de gemeente onderzoek laten doen in een groter gebied. Daaruit bleek dat in het gebied aan de overkant van de Westwal asbestdeeltjes zijn aangetroffen. In het gebied ligt een deel van de Alfons Diepenbrockstraat, Enckevoirtstraat, Koningsweg en Van der Does de Willeboissingel. Buiten dit gebied is volgens de gemeente geen asbest aangetroffen. 

Het onderzoek wordt maandag voortgezet. Definitieve rapportages verwacht de gemeente in de loop van de week. Ook de daken, goten van de huizen en binnentuinen worden onderzocht.

Inspectie
Auto's die het gebied in- en uitrijden worden maandagochtend geïnspecteerd en schoongespoten door een professioneel bedrijf. Na 10.00 uur mogen de auto's het afgesloten gebied niet meer in of uit.

Bewoners mogen gewoon in hun woningen blijven, maar moeten wanneer ze buiten komen beschermende slofjes en mutsen dragen. Ook wordt aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden. 

Trage reactie
Bewoners hebben zondagavond een eerste brief ontvangen en in de nacht van zondag op maandag een tweede, waarin onder meer de maatregelen staan die de bewoners moeten nemen.

Een omwonende is boos over deze 'trage' reactie. ,,Gistermiddag rond 14.00 uur stond er al op veel websites dat er asbest is vrijgekomen. Daarop heb ik direct de gemeente en brandweer gebeld. Door het mooie weer stonden veel mensen buiten te kijken en kinderen waren buiten aan het spelen. Ik kreeg echter enkel sussende reacties. Pas veertien uur later krijgen we een eerste brief dat er toch asbest ligt. En midden in de nacht een lijst met maatregelen die we moeten nemen. Nou, mijn auto had ik intussen zelf al afgespoten."

De omwonenden worden maandagavond bijgepraat op een bewonersavond.

Volledig scherm
De brandweer was maandag nog steeds druk met nablussen bij de overblijfselen van het pand aan de Westwal. © Bart Meesters
Volledig scherm
Auto's worden geïnspecteerd en schoongespoten voor ze de straat mogen verlaten. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Alle auto's die het gebied wilden verlaten, werden geïnspecteerd en afgespoten. © Bart Meesters
Volledig scherm
Het blauwe gedeelte is maandag afgesloten. © Gemeente Den Bosch
Burgemeester Rombouts heeft een noodverordening uitgeroepen voor een gebied rond de Van der Does de Willeboissingel en de Enckevoirtstraat in Den Bosch. Delen van enkele straten zijn afgesloten na de brand in een pand aan de Westwal zondagmorgen.