Volledig scherm
De opening van de passage. Foto Jan van Eijndhoven

Noord- en Zuid-Tilburg, schud elkaar de hand: de Willem II-passage is open (video)

Do 12 mei: In 1990 werden Oost en West herenigd na de val van de Berlijnse muur. In Tilburg moesten Noord en Zuid  tot vandaag wachten op een fatsoenlijke doorbraak van het hoogspoor. Maar eindelijk is het zover: de Willem II-passage en het bijhorende fietspad zijn sinds vanmiddag in gebruik. 

door Bas Vermeer

Fietsers, wandelaars van Noord en Zuid: schud elkander de hand.

Overtrokken vergelijking? Aber natürlich. Noem het anders een lichtgewicht historisch momentje. Als straks ook de stationspassage aan twee kanten open is (volgens wethouder Berend de Vries nog voor de kermis), wordt de opbloeiende Spoorzone als nooit tevoren aan het stadshart geklonken. Men hoeft niet meer om de Spoorzone heen - via het NS-plein of Gasthuisring - maar kan binnendoor. 

(En voor de nieuwere Tilburgers: die scheiding tussen noord en zuid was er wel degelijk. De spoorlijn werd als reden opgevoerd waarom het dorpse noorden en stedelijke zuiden van de stad van elkaar vervreemden).

Puike aanwinst
Afijn, ter zake. De Willem II-passage en het bijhorende fietspad zijn dan ten langen leste geopend. In ronkende taal: een unieke interactieve passage, een fietspad dat rauw dóór de panden van de Spoorzone knalt, een hoogtechnologisch pronkstuk.

Dat ronkt wel heel erg. Maar toch: zo op het eerste oog is het een puike aanwinst voor de stad. Het pad an sich mag er wezen, gaaf om door de Spoorzone-in-ontwikkeling te fietsen. Om door de hallen te schieten, in een omgeving die om de zoveel meter verrast. De passage zelf telt 8.000 stenen van glas, daarachter 14.000 lichtjes. 

Nog wachten op...
Wat wel jammer is: wie er deze dagen doorheen fietst krijgt nog niet de volle mep te zien. In het hart van het gebied springt in het najaar een parkje op, er komt een vijver te liggen én rond die tijd wordt de passage zelf nog afgewerkt. Dat betekent dat het interactieve deel - de wanden kunnen lichtshowtjes opvoeren als er een fietser langs scheert -  voorlopig nog buiten gebruik is. Maar goed, het wachten waard lijkt het: een impressie van 'het kroonjuweel van de passage' in actie is hier en hier te vinden.

In de aanloop naar de opening werd het fietspad vergeleken met de onderdoorgang onder het Rijksmuseum. Terecht? Mwah, als men door de oogharen kijkt wellicht. Maar bijzonder? Jazeker, een fietspad met deze uitstraling vind je niet in een ander deel van de stad. En vergelijkbare fietspaden in Nederland? Wel, bovengetekende kent ze niet. Nog wel benieuwd óf er (en wat voor) kinderziektes de kop opsteken.

Veiligheid
Voor wie zich zorgen maakt over de veiligheid: terecht. Dit stukje Spoorzone is eigenlijk nog het niemandsland van het centrum (al liggen het bruisende theater De Boemel, de Smederij en Hall Of Fame om de hoek). De Spoorzone groeit en groeit, het wordt er de komende jaren alleen maar drukker.

Maar deze dagen zal het pad 's avonds vooral als doorvoer van noord naar zuid en vice versa fungeren. De gemeente heeft daarom camera's opgehangen die aangesloten zijn op het netwerk van de politie binnenstad (en nog wat andere maatregelen, daarover leest u hier).

Feest
Afijn, vooral even zelf de fiets pakken, dat kan dus vanaf nu. En anders komt u er vanzelf wel langs. De gemeente heeft becijferd dat er mettertijd zo'n 6000 fietsers per dag doorheen zullen scheren.

Oh, en zaterdag vinden er allerlei activiteiten rond de passage plaats. Een feestje in de Spoorzone