Volledig scherm
Burgemeester Peter Noordanus van de gemeente Tilburg © Evan Xanthopoulos

Noordanus mikpunt kritiek na aangifte discriminatie

TILBURG - Discriminatie geeft geen pas in de Tilburgse horeca. Dat was het signaal dat burgemeester Peter Noordanus wilde afgeven toen hij aangifte deed van discriminatie. De afgelopen dagen ging het echter over iets heel anders: hoe hij het in zijn hoofd haalt het desbetreffende café in een kwaad daglicht te stellen.

Noordanus werd gegrepen door het verhaal van een vrouw van Turkse komaf die hem mailde nadat ze met haar man geweigerd werd in café De Slijterij. Op basis van haar verhaal en informatie van de politie kwam hij naar buiten met de aangifte tegen het café. De vrouw had zelf ook al aangifte gedaan.

Het wordt Noordanus kwalijk genomen dat hij het café publiekelijk aan de schandpaal nagelde, zonder daar te informeren naar hun kant van het verhaal. Ook wordt het verhaal van het Turkse echtpaar door betrokkenen in twijfel getrokken, al willen zowel het echtpaar als het café voorlopig niet reageren.

Kritiek
De kritiek bleef niet beperkt tot de vele reacties op social media, ook in de horeca is verbolgen gereageerd. Voorzitter Dolf Colen van de Tilburgse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland herkent zich niet in de aangifte. "Ik ken de uitbater niet als racist, want dat ben je als je discrimineert. Dat hij de aangifte via de krant moet vernemen, snap ik niet. Dit schaadt ons goede overleg."

Volgens een woordvoerder van Noordanus is de burgemeester afgegaan op informatie van de politie en heeft hij wel overwogen eerst contact met het café te zoeken, maar daar zag hij geen aanleiding toe.