Volledig scherm
Here is the End of All Things. © Claire Morgan

Noordbrabants Museum heeft primeur met intrigerende installaties op de drempel van leven en dood

DEN BOSCH – Ze weeft een eigen wereld van nylondraadjes, pluizig distelzaad, duizenden vliegjes, plastic snippers en dieren die ze zelf op zet. Met dat materiaal construeert de Noord-Ierse kunstenares Claire Morgan (Belfast 1980) ragfijne installaties, soms van enorme afmetingen, de andere keer intiem klein werk.

Zo duikelt in een kolom van plastic snippers een enorme oehoe naar beneden. Een uil baant zich een weg door hangende kubussen van distelzaad. Die en nog veel meer installaties zijn vanaf zaterdag 8 oktober tot en met zondag 8 januari te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Daarmee heeft het Bossche museum de Nederlandse primeur. Niet eerder was een overzichtstentoonstelling van het werk van Morgan in ons land te zien. De kunstenares werkt vanuit Newcastle en verovert gestaag terrein in Europese en Amerikaanse musea. 

Mens en natuur
Haar intrigerende installaties zijn zowel poëtisch als verontrustend. Morgan is gefascineerd door de verhouding tussen mens en natuur. Ze laat het mooie zien van de dood en het beangstigende van het leven. 

Lees een reportage over de expositie Sound of Silence in het Brabants Dagblad van zaterdag 8 oktober.